De nieuwe Porsche Panamera, dit is hem!

Porsche's grootste money maker na de Cayenne - de Panamera - is geheel vernieuwd, met nieuwe motoren, een nieuw interieur, nieuwe lampen, nieuwe alles. U krijgt de lowdown na de breek.

We schrijven april 2009, op de autoshow van de Chinese miljoenenstad Shanghai. Porsche maakt al een klein decennium de Cayenne, en is op zoek naar nieuwe markten. Een grote, ruime vierzits sedan/hatchback is de volgende uitbreiding op het lijstje van de Duitsers, en wordt met de Panamera bewaarheid. Een uniek model in een segment dat het eigenlijk ter plekke creëert.

De 1.800 kg zware, luxe slee doet puristen gruwelen, maar puristen bepalen de verkoopcijfers niet, dat doet de massa. En de massa is dol op de Panamera in al zijn RWD- of AWD-vormen. In 2013, precies 4 jaar na zijn introductie, verschijnt er een facelift, en op de achtergrond wordt druk aan een nieuwe generatie gesleuteld. En deze Panamera II beleeft vanavond in Berlijn zijn wereldpremière, compleet met lichtshow, funky beats, breekdans-hipsters, the works

Autobahn is van de partij op Porsche's fuif, dat spreekt voor zich. Het uiterlijk mag na de lekkage geen verrassing meer zijn, maar vandaag kunnen we hem uitgebreider zien, en zonder pixelkorrels bovendien.

De nieuwe Panamera gaat er net als zijn voorganger in een overdaad aan uitvoeringen komen (normaal, S, 4S, GTS, e-Hybrid, Turbo (S), Diesel), maar bij de aftrap blijft het bij 3 versies: de Panamera Turbo, met nieuwe dubbel geblazen 4.0 V8 die goed is voor 550 pk en een top van 306 km/u, de 4S (2.9 V6, 440 pk, 550 Nm, top: 289km/u) en een uberdikke Diesel, met die heerlijke 4.0 V8 uit de Audi SQ7, en hier goed voor 422 pk/850 Nm en een top van 285 km/u. Het uiterlijk mag na de lekkage geen verrassing meer zijn, maar vandaag kunnen we hem uitgebreider zien, en zonder pixelkorrels bovendien.

Alle motoren zijn gekoppeld aan een nieuwe PDK met 8 verzetten (de vorige had er 7), waarbij 1-6 sportief zijn gegeard, en 7 en 8 langer, voor lagere toerentallen en een dito brandstofverbruik. Wie flink op het gas staat gebruikt versnellingen 7 en 8 niet, de topsnelheid wordt bereikt in de zesde versnelling.  

Op het stuur prijkt de inmiddels welbekende draaiknop met rijstanden, die Porsche van Ferrari's Manettino heeft afgekeken, en natuurlijk is de rest van het interieur helemaal bij, met slicke touchscreens en een minimalistischer design dan zijn voorganger. Enfin, dat kon u ten dele hier zien, en nu ook een stuk uitgebreider, met zicht op het 12,3 inch touch screen.

Zo'n 5,05 meter lange slee uit Zuffenhausen Leipzig kost natuurlijk wel een flinke duit. Hieronder de vanafprijzen:

Panamera 4S € 133.800

Panamera 4S Diesel € 143.400

Panamera Turbo € 187.900

Porsche meldt trots dat de Panamera - die optioneel met een meesturende achteras wordt geleverd - op de Groene Hel een ronde van 7:38 minuten heeft gereden, wat even snel is als de vorige generatie 911 GT3 RS (997). De uitgebreide video volgt ongetwijfeld. 

Vanavond zal onze eigen E.Rosendaal - mits niet te druk bezig met het naar binnen werken van blini's met kaviaar en de bijbehorende bubbels - vanaf locatie Panamerabeelden de ether in slingeren, dus hou onze Facebook-pagina in de gaten! Om het full disclosure-plaatje compleet te maken: het uiltje wordt vannacht geknapt in het Waldorf Astoria. Het is een hondenleven, we weten het.....

Op onderstaande foto's ziet u achtereenvolgens de Panamera Turbo en de 4S Diesel.