Politie: wit is minder agressief dan donker

De politie blijft maar doorgaan met kleurprofileren. Als het niet Typhoon en Kenneth Vermeer zijn die geprofileerd worden, dan zijn het wel hun eigen ME-busjes. Ze moeten witter.

De nieuwe busjes van de ME worden weer aangeschaft bij Mercedes, net als de vorige modelletjes. Daar konden elf leden van de lange arm van de wet in, in de nieuwe passen er maar acht. Tot zo ver niet zoveel schokkend nieuws. De kleur is wel wat nieuws, die wordt wit in plaats van het bekende blauw. Sinds mensenheugenis wist iedere hooligan dat het alle hens aan dek was als je een blauwe bus zag naderen. Alle andere mensen wisten dat ze zo snel mogelijk moesten omkeren als er een blauwe politiebus het straatbeeld inrijdt: 'hier gaat iets goed fout, wegwezen'. Oftewel het lokt agressie uit, aldus de psychologen van de politie. Dat moet dus anders. Wit. Dat is beter dan donker. Bijkomend pluspunt is dat je de busjes ook kunt gebruiken als er geen ME in zit; ze lijken immers op de gewone politiebussen.

De 300 nieuwe Mercedessen die vandaag besteld worden voor de ME kosten bij elkaar €40 miljoen. En dat is per busje een knappe €130.000. Dan vragen wij ons af wat ze allemaal voor een dingen in laten bouwen, want een Sprinter staat vanaf zo'n €30.000 in de brochures. Goed dan zit er echt niets in, maar een tonnetje timmeren per bus lijkt wel erg veel, niet? Pluspunt is dat de politie in ieder geval is gestopt met het corrupte één leveranciersbeleid voor patrouillewagens.