Volgens ons hebben een snelheidslimiet of een verkeersdrempel evenveel te maken met veiligheid als oprechtheid met politici. Het is grotendeels schijn. Maar alcohol is een no go en ook een no-brainer, want al decennia krijgen we alcoholpreventiepropaganda over ons uitgestort. Allemaal voor de goede zaak uiteraard. Eenzijdig is het echter wel, want slaperig sturen is de gewoonste zaak van de wereld. Terwijl het ongeveer net zoveel verkeersdoden veroorzaakt als dronken rijden.
Dus grijpen we het haakje van de nieuwe Amerikaanse voorlichtingscampagne #TakeABrakeToStayAwake even aan, ook al is daar ene Arianna Huffington bij betrokken en helaas niet in de vorm van een ongeluk. Als we de cijfers (pdf) bekijken, speelt in tot 25 procent van de gevallen vermoeidheid een rol bij dodelijke ongelukken. Nooit meer slapen on tour, zullen we maar zeggen.
Een van de redenen waarom moeheid en stuurwerk zo slecht samengaan, is dat de meeste mensen slaperig zijn als het donker is. Dat is niet zo gek na een dag werken, dat doe je in meeste beroepen - joh - overdag. Het zicht is in het donker slechter en bovendien vraagt coureur spelen dan meer focus, wat de bio-accu nog sneller leegtrekt.
Nogmaals, wij zijn geen protocolfascisten en we verzekeren u dat iedereen het doet. Uit het vorig pdf'je: "In een Nederlandse vragenlijststudie geeft een kwart van de automobilisten aan het afgelopen jaar minimaal één keer zo vermoeid te zijn geweest dat ze moeite hadden om de ogen open te houden." Naar onze inschatting betekent dat slechts dat ongeveer driekwart van de andere respondenten liegt. Heus.
Dus geen schaamte, gewoon niet meer doen. 'Doodmoe' is gewoon leuker als uitdrukking, niet als act.