Ja hoor, Chinezen nemen ook de autowereld over

Nee, we hebben het niet over het kopen van Westerse merken zoals Geely met Volvo heeft gedaan, maar door gewoon zelf auto's te bouwen. Van de 25 grootste autobouwers zijn er nu 8 Chinees. Dat gaat euhm...snel.

In de goeie ouwe tempo doeloe mocht een Chinees al blij zijn als-ie een fiets had. Dat was onvergelijkbaar veel beter dan de benenwagen die het gros van de Chinezen onder kapo Mao tot zijn beschikking had. Niet in de laatste plaats omdat Mao benenwagens heel geschikt vond om aan dodenmarsen te laten deelnemen. Vanaf de jaren zeventig bedacht China echter dat kapitalisme aantrekkelijker is dan gelegaliseerde genocide. 

Dat was een langzame transitie, want in 1985 werden er in het land met een miljard inwoners slechts 5200 auto's gebouwd. Dat schoot niet op, dus werd er steeds meer geïmporteerd, een activiteit die nog wel gepaard ging met importtarieven van meer dan 250 procent, maar geen garantie meer was voor een hoofdeloos bestaan. Winst. De Partij zag dat alles zo'n beetje aan en kreeg de indruk dat de auto nog eens heel groot ging worden. Dus werden joint ventures gesloten met buitenlandse partijen om samen auto's te produceren, of in ieder geval dingen losjes in elkaar te schroeven onder licentie. Het buitenland deed hier graag aan mee, want door in China te produceren konden ze de importtarieven omzeilen. 

Maar goed, rond 1990 was het voor de meeste Chinezen nog altijd volkomen ondenkbaar op een dag een auto te bezitten. En boem, toen dienden de jaren tweeduizend zich aan en werd de os verplaatst van de parkeerplaats naar het rijstveld. Want een auto was ineens voor massa's mensen betaalbaar. Te gek. 

Dat geintje is inmiddels zo uit de hand gelopen van de 25 grootste automobielfabrikanten, er maar liefst acht uit China komen (pdf). Naar autoverkopen gemeten is het land overigens als sinds 2009 de grootste afzetmarkt. Ja, de Chinezen nemen de wereld over. Kut. Gelukkig zien we dat de lame ass-excuusauto's die ze produceren voor 99 procent in China blijven. Goddank. 

Jamaajrmeneejr, ik mejrk een badinerend toontje en nu blijkt gewoon dat...*ratelrateldoodswens* Nou inderdaad, wij hebben iets tegen de Chinese auto-industrie, want die is slecht nieuws voor de mondiale autowereld. China heeft namelijk de onhebbelijke gewoonte om R&D te stelen. Van het jatten van andermans ideeën, word je niet waarlijk innovatief en help je de autowereld niet vooruit. Je kunt net zo goed je handen stukklappen voor een wielrenner die stijf staat van de doping. Alleen fietst die tenminste nog.