ProTip: zó rij je het snelst door de file

Sommige automobilisten hebben een hekel aan files. Ok, opnieuw: alle automobilisten die geen hersenverwijdering hebben ondergaan haten files. Daarom is het episch dat we nu weten wat de winnende filestrategie is.

In Nederland wordt belastinggeld vergooid aan onderzoek naar de representatie van kastanjes in negende-eeuws Zuid-Bosnisch volkstheater. Het geld voor dit soort baanbrekende onderzoeken wordt in geen geringe mate opgebracht door automobilisten. Automobilisten zijn mensen die in hun werkende bestaan gemarteld worden door in files te staan die gemakkelijk opgelost zouden kunnen worden als niet slechts drie van de twintig miljard (!) die zij jaarlijks opbrengen voor de schatkist, in wegen wordt gepompt. En dat slikken wij gewoon, want - vrij naar een literator onder de reaguurders - het resultaat van jarenlang genaaid worden is dat we al blij zijn als we zelf het standje en gaatje mogen kiezen.

In die categorie valt ook nieuw onderzoek dat daadwerkelijk zinnig is en niet genoeg geprezen kan worden. Samengevat staat daarin: LINKERBAAN KNALLEN VOOR HET GEWIN. Dat is nu bewezen door verkeersdeskundoloog Marthe Uenk, koningin van het doorkachelen.

Wij citeren: "In 75 procent van alle files die ik heb onderzocht, waren de automobilisten op de meest linkse rijbaan het snelst." Links is beter, wie had dat gedacht? In een file van vijf kilometer levert dat gemiddeld een tijdwinst van vier minuten op. Het is niet veel, maar het is beter dan rechts rijden.

Andere ProTip is overigens dat van baan wisselen niet werkt, aldus de verkeersdeskundoloog. Episch mens, maar dat moet u gewoon negeren. Links rijden, hopen dat de Volkskrant dit bericht heeft gemist en smug face oefenen voor als u de Opel Zafira's passeert.