Max Verstappen NEGENDE in kwalificatie Oostenrijk

In een droog, nat, droog Spielberg heeft Max Verstappen de negende tijd gereden. Hamilton pakt de pole position. Daniil Kvyat reed de vier wielen van zijn Toro Rosso af.

Al in kwalificatiesessie 1 reed Daniil Kvyat zijn Toro Rosso in stukken dankzij de gele kerbstones op de Red Bullring. Het resulteerde in een rode vlag en met nog maar weinig tijd op de klok wilden degenen die nog geen goede tijd hadden gezet snel weer de baan op om hun tijden te verbeteren. De andere Toro Rosso gooide daarbij helaas roet in het eten, doordat Carlos Sainz zijn motor opblies in de outlap. 

Q2 verliep aanvankelijk redelijk uneventful, totdat vlak voor de vlag viel een regenbui losbarstte, waardoor de Mercedessen niet de beste tijd konden zetten op hun supersofts. Raikkonen had dat wel al gedaan en schrok toch nogal van de nattigheid, gelukkig zonder verdere gevolgen. 

Voor Q3 bleven HAM, ROS, HUL, VET, BUT, RAI, RIC, BOT, VES en MAS over, die overigens ook in die volgorde finishten. De derde kwalificatieronden begon zoals de tweede eindigde, met een beetje nattigheid. Verschillende coureurs kozen daarom voor intermediates, terwijl een enkele durfal zo snel mogelijk voor de slicks naar binnen kwamen. Nadat Max eerst een tiende tijd wist te noteren, kwam hij in zijn snelste rondje met de tweede tijd over start-finish. Helaas was de rest van het veld toen nog in snelle rondes bezig en kwamen zeven rijders met een snellere tijd.

Dankzij diverse gridstraffen is dit nog niet de definitieve opstelling voor de wedstrijd van morgen. Opvallendste van deze kwalificatie is dat Nico Hulkenberg op de tweede plaats start. Hij reed een fantastische derde tijd en dankzij de gridstraf voor Rosberg mag hij op de voorste startrij beginnen. Maar ook Jenson Button op de derde plaats is iets dat de laatste jaren niet meer iedere keer gebeurt: De eerste twee startrijen zien er dus zo uit, Hamilton, Hulkenberg, Button, Raikkonen.