Waarom koopt niemand elektrische auto's?

"Elektrische auto's zijn de toekomst." Dat is een schitterende platitude die elke dag weer waar blijkt, want ondanks het optimisme, schiet het vooralsnog niet op met de verkopen van elektrische auto's.

In Nederland gaat het best aardig met de stopcontactauto. Zou je zeggen. Maar ondanks de sterke groei bedraagt het aantal zuiver elektrische auto's, dus geen plug-in hybride of voorzien van range extender, volgens de laatste cijfers, wait for it...10.690 exemplaren. Ja, dat is schokkend weinig. Maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (lol) zegt het, dus is het waar.

Dit is geen onderdeel van rancuneuze elektrohaat, maar een reëel probleem voor de auto-industrie. Automakers maken zich wereldwijd zorgen. Ze pompen steeds meer geld in de ontwikkeling van elektrische vehikels, overheden hebben geen geduld en stellen totaal ridicule eisen gebaseerd op het poesie-album van Jesse Klaver, maar de klanten willen maar niet komen. Een van de bestverkochte elektrische auto's ooit is de Nissan Leaf. Er zijn een dikke tweehonderdduizend stuks verkocht. Mondiaal. Tja, dat schiet niet echt op.

Dus zit de autowereld met de handen in het haar. Ze moeten elektrische auto's met karrenvrachten tegelijk wegzetten om aan allerlei doelstellingen te voldoen en nog iets van hun investeringen terug te zien, maar ondertussen is de olieprijs laag en hebben elektrische auto's een imagoprobleem.

Althans, dat laatste denken wij. Op Tesla's na, zijn ze gewoon een beetje geeky. Dat hebben automakers zelf veroorzaakt, overigens. Als je een auto voor de massa wilt maken, moet je niet aankomen met zoiets futuristisch als de BMW i serie. Anders is de overlap in kopers van een elektrische auto te groot met fans van Google Glass. Dat is ook voor freaks. En dus faalden de verkopen.