Mercedes wil hete rubbers onderspuiten met water

Simpel H2O lijkt het nieuwe wondermiddel te worden in de auto-industrie. BMW pompt het al in de motor en nu overweegt Mercedes het op de banden te spuiten.

Mercedes ziet in water de oplossing tegen extreme bandentemperaturen. Dat blijkt uit een patentaanvraag van de autobouwer bij het Britse octrooibureau. Op de tekeningen is een systeem te zien dat regenwater, gesmolten sneeuw of water van een autowasstraat opvangt in een reservoir. Dit water kan vervolgens gebruikt worden om op de banden te spuiten via drie spuitmonden in de wielkast.

Sensoren houden de temperatuur van de vier rubbers onder de auto's in de gaten en als een band te veel opwarmt, kan het systeem het water gebruiken om hem af te koelen. Aan de andere kant van het spectrum is het systeem ook te gebruiken om in de winter koude banden op te warmen. Het water komt dan op temperatuur door de hitte van de motor voordat het op de wielen belandt. Dit helpt bij het opwarmen van de banden en moet de opbouw van sneeuw en ijs in de wielkast tegengaan.

Het systeem heeft ook een paar nadelen. Zo is de grootte van de tank bepalend voor de duur van de werking en zitten er mogelijk kosten aan het bijvullen van het systeem, zo meldt Mercedes. Wij vermoeden zelf dat ook het gewicht van de installatie plus het water een rol speelt in een tijd dat fabrikanten trots persberichten versturen bij elke kilo die ze weten te besparen.

Het is nog niet bekend of en wanneer het nieuwe systeem zijn debuut gaat maken. Mercedes gaat ongetwijfeld eerst uitgebreid testen met de ingebouwde waterpistooltjes om te kijken of de voordelen het kunnen winnen van de nadelen.

De knappe kopen van het merk met de ster gebruiken water dus voor compleet andere doeleinden dan hun concurrenten van BMW. Die hebben eerder dit jaar een H20-systeem zijn debuut laten maken op een productieauto met de waterinjectie van de M4 GTS. Hierbij voegt de auto water aan het lucht-brandstofmengsel in de motor toe, waardoor de temperatuur daalt, het mengsel dichter wordt en de motor meer vermogen uitspuwt. Zo ontpopt water zich als een veelzijdige goedje in de moderne autowereld.