Aston Martin en Red Bull onthullen hypercar met V12

Aston Martin en Red Bull hebben de handen ineen geslagen en samen een hypercar in elkaar geschroefd. Max Verstappens collega Daniel Ricciardo mocht hem vandaag onthullen.

Weet u nog dat Red Bull Racing oppermachtig was in de Formule 1? Dat was toen Adrian Newey daar de hoofdontwerper was. Die Newey heeft nu met de technische mannetjes van Aston Martin een money no object hypercar ontworpen. Vandaag is deze AM-RB 001 (werktitel) aan het publiek gepresenteerd.

Het gaat nu nog om een concept car, maar volgens Newey zal het productiemodel slechts op millimeters afwijken van de vandaag gepresenteerde creatie. Dat was overigens nog een statische concept car, want Aston verwacht pas eind 2017 de eerste testen met een rijdend prototype. Vervolgens zullen de eerste exemplaren pas in 2019 bij de eigenaren op de oprit verschijnen.

Dit betekent overigens niet dat je alle tijd hebt om over de aankoop na te denken. Sterker nog, als je daar nu al mee begint, ben je te laat. Aston Martin wil in eerste instantie 99 exemplaren produceren en belooft dat er uiteindelijk niet meer dan 150 stuks verschijnen. Dat is inclusief prototypes en eventuele speciale edities voor circuitgebruik. Ondertussen hebben zich ook al 370 serieus geïnteresseerde kopers gemeld, dus je kan wel zeggen dat de hypercar al is uitverkocht. Kopers met een serieus dikke portemonnee, want de prijs komt tussen de 2 en 3 miljoen Britse pond te liggen. Auw.

Hoe futuristisch de hypercar ook oogt, de aandrijving is een tikje ouderwets. Daarom niet minder lekker overigens. Een midden geplaatste atmosferische V12 gaat voor het vermogen zorgen. Hoeveel precies is nog niet bekend, maar Aston aast op een verhouding van een pk per kilo. Aangezien de aerodynamische creatie rond de 1.000 kilo moet wegen, zal het vermogen ook rond dat aantal uitkomen. De krachtbron wordt compleet nieuw ontwikkeld.