WARGL. Audi/Porsche vermoordt de V8

We zeggen het maar gewoon: de V8 is de bruutste motor ooit. Niets evenaart de klank, de rauwe kracht, en het sex appeal van acht cilinders in V-vorm. Maar een V8 komt anno 2016 eigenlijk niet door de milieuballotage, en dus moet ie WEG.

Dat de V8 in Europa een met uitsterven bedreigde diersoort is mag geen verrassing heten. Het door downsizing geobsedeerde Volvo bestempelde het stukje petrocultureel erfgoed als dino (blasfemie!), en lepelt nu alleen nog viercilinders in de motorruimte van zijn XC90's. Fransen doen al sinds de vorige eeuw niet meer aan de V8, en bij BMW switchten veel modellen met V8 naar de zes-in-lijn. Hier moet je naar de '50i'- en M-modellen zoeken om nog ergens een V8 te vinden, en bij Mercedes doet alleen de AMG-tak nog aan achtpitters, en zelfs in dit voormalige achtcilinder-walhalla sneakt de V6 zich langzaam naar binnen.

Dan het VW-concern, dat maakt anno 2016 gewoon nog V8 benzinemotoren én dito diesels. Zowel Audi, Bentley, als Porsche maken gebruik van twee gloednieuwe krachtbronnen: een 3.996 cc benzine-V8, in de Porsche Panamera Turbo goed voor 550 pk en 770 Nm, maar met voldoende potentieel naar boven, en een 3.956 cc grote diesel-V8, die nu in de SQ7 TDI en Panamera 4S Diesel ligt, maar hoogstwaarschijnlijk ook een plekje in de Bentayga krijgt.

Met slimme trucjes als versnellingsbakken met flinke overdriveverzetten en cilinderuitschakeling kan het zuip- en uitstootgedrag van een moderne V8 flink ingedamd worden, maar de helft aan cilinders uitschakelen betekent niet dat je ook de helft verbruikt: er zit veel inerte massa in je blok, dat toch meegesleept moet worden, en onder de cilinders draait nog steeds een zware achtcilinder-krukas. Maar onder de streep win je nog steeds veel met 100 op de cruise op een provinciale weg.

Echter, ook bij VW keert het tij, en wordt het komende decennium volop naar batterijen geswitcht. Je kunt niet om het instant koppel, de rust, en nulemissies van een accupakket met elektromotor heen. Naast volelektrische auto's komen er in de nabije toekomst ook tal van (plug-in) hybride oplossingen, waarmee de beide aandrijflijnen elkaar aanvullen, en je ook door een stadscentrum kunt waar alleen elektrisch gereden mag worden. En met een flink accupakket aan boord heb je geen V8 meer nodig, dat zou overkill zijn.

Er gaat de komende jaren heel veel budget naar batterijtechnologie, en waar ergens iets bijkomt, daar moet er elders wat af, anders komen de aandeelhouders in revolte. Daarnaast krijgt VW ook nog een kostenpost van 15 miljard voor de kiezen, dus moet er op de kleintjes worden gelet. U voelt 'm al komen...de huidige generatie V8's van VAG kon nog wel eens de laatste in zijn soort zijn. Een gedachtengang die eigenlijk iedereen zelf kan verzinnen, en die wordt bevestigd door een ietwat summier stukje in de Britmedia, waarin zoals altijd 'een interne bron' wordt aangeroepen.

Maar vreest niet: de huidige V8 houdt het met gemak nog een jaartje of 9 vol, dus als het goed is kunt u nog tot 2025 uw Audi RS6 of Panamera Turbo met rauwe biturbo achtcilinder bestellen, mits u hem kan betalen en in dezelfde auto wilt rijden als stakkerrappers. En misschien zijn we tegen die tijd wel helemaal ingesteld op minder, minder, minder cilinders. Zo niet, dan zijn er altijd nog de Amerikanen, waarvan we verwachten dat ze de V8 wat langer vol weten te houden.