EU-overlords willen uw auto besturen

Bijna elke autofabrikant is wel bezig uit te dokteren hoe u zo comfortabel, zorgeloos, en efficiënt mogelijk van A naar B komt. De volgende stap is u zo veel mogelijk uit handen te nemen, omdat computers slimmer zijn dan mensen. De EU vindt dit ook.

In een notendop: er wordt volgend jaar een consortium opgericht van nog niet nader genoemde automotive- en telecombedrijven, dat op Europees niveau connectiviteit en autonome functies wil testen en ontwikkelen. Dit consortium zal met de EU en nationale overheden proberen het project gezamenlijk te financieren, en zo veel mogelijk voort te bouwen op bestaande projecten van fabrikanten. Hierbij staan supersnelle mobiele netwerken centraal, want hiermee kunt u nog meer dan alleen in HD xHamster dumpert streamen. 

Er worden vanaf de start twee fasen omschreven:

Fase 1: 2017-2019, op basis van LTE-4G technologie.

Fase 2: 2019-2021, op basis van 4G/5G-tech. 5G is eigenlijk wat je nodig hebt voor directe communicatie tussen auto's, omdat bij 4G nog te veel vetraging in de lijn zit. Echter, het lijkt wel erg optimistisch om nu al te rekenen met 5G-tech. Tokyo is waarschijnlijk in 2020 de eerste plek op aarde met een 5G-netwerk, tijdens de Olympische Spelen, en zelfs daarvoor moeten nu al alle zeilen bijgezet worden.

Wat uit bovenstaande impliciet duidelijk wordt, is dat de technologie zo sterk is als het beschikbare netwerk: overal waar nog geen 4G-dekking is zal het testen moeilijk worden. Het testen zal zich waarschijnlijk exclusief op het vasteland afspelen, sinds het VK onlangs besloot de EU niet meer nodig te hebben.

De komende jaren niet zo veel, want er gaan nog jaren aan testwerk aan vooraf voordat we iets hebben dat lijkt op een autonome auto. Wie onderweg een boekje wil lezen is nog steeds veroordeeld tot het OV. De komende jaren wordt vooral de basis voor 'connected' technologieën gelegd. Ook kan er door testen op Europees niveau en dankzij de betrokkenheid van de telecomsector goed worden gekeken naar bijvoorbeeld de overdracht tussen netwerken zodra je een grens oversteekt, iets waar je als gebruiker niet direct bij stilstaat. 

Vandaag vond er in Brussel een eerste meeting plaats, onder leiding van de Eurocommissaris van 'Digital Economy and Society'. Het op te richten consortium tackelt 3 hoofdthema's: geautomatiseerd rijden, verkeersveiligheid en -efficiency, en digitalisering van transport en logistiek. Behalve de automotive zal dus zeker ook de vrachtwagensector een plek aan tafel hebben. Doelen zijn o.a. 'platooning' met een hoge dichtheid, coöperatieve crashvermijding (het connected-aspect) en optimalisatie van verkeersstromen. Vooral dit laatste kan heel prettig zijn om het fileprobleem aan te pakken, of een eeuwigheid voor een verkeerslicht wachten te voorkomen.

U hoeft de komende jaren nog niet te vrezen dat Timmerfrans c.s. letterlijk naast u komen te zitten, of uw complete rijgedrag doorgebeamt krijgen. Het project draait er meer om goed voorbereid te zijn als we zo ver zijn dat auto's daadwerkelijk hele stukken van ons kunnen overnemen, en dat er in Europa niet te veel op eilandjes wordt gewerkt. Uiteindelijk levert een meer geautomatiseerd wagenpark ons minder reistijd, en vooral veiligere kilometers op. Zelfs als deze met een maximumsnelheid van 130 km/u gemaakt worden.