Vergeet de gele hesjes, dit heb je echt nodig als je door Europa rijdt

Sommige mensen vliegen deze zomer naar een bar in een zwembad in één of andere Caribische hell hole. Leuke mensen toeren met de auto door Europa en moeten aan allerlei voorschriften voldoen. Maar neem liever onze tips aan.

Zelden wordt de schier oneindige creativiteit van het menselijk taalgevoel meer aangesproken dan wanneer men op vakantie langs de kant van de weg eindigt. Er worden ziektes bedacht die de wetenschap nog niet heeft gevonden en zelfs Bijbelse vloeken voor veertig generaties steken er wat schraal bij af. 

Mocht het nu voorkomen dat je langs de kant van de weg komt te staan, dan moet de gemiddelde Europeaan een aantal verplichte items bij zich hebben. Iets met verkeersveiligheid. In plaats van per land na te lopen wat je moet hebben, koop je gewoon alles, dan mag je overal naartoe. Dus neem twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, veiligheidshesjes voor alle inzittenden, reservelampjes en natuurlijk een brandblusser mee, voor als het echt spannend wordt. 

Wat wij ook zeker aanraden zijn de volgende levensreddende items.

Waarom geen enkel Europees land een gereedschapskist voorschrijft, is ons een volkomen raadsel. Het is ook niet zo dat een verbanddoos per se gebruikt gaat worden. Sommige mensen kunnen wel iets zinnigs met hun gereedschap, laten we daar dan ook maximaal gebruik van maken. Selecteer wel een beetje slim, want moeders houdbare melk moet natuurlijk ook mee kunnen (LOL, as if). Een zaag zal minder van pas komen dan een set steekringsleutels. Wie groot geschut wat te bont vindt, kan ook een miljarddelig zakmes meenemen. In beide gevallen moet u kwalitatief hoogwaardig spul kopen, anders is het metaal zo sterk als aluminiumfolie.

Wie weleens onder het vloeroppervlak van de kofferruimte heeft gekeken, realiseert zich dat hij in WOII met zoveel geheime ruimtes een onderscheiding van Yad Vashem had kunnen krijgen. Normaliter ligt daar een reservewiel. Enorm handig om te hebben in landen waar de wegen net voorbij de fase van het karrenspoor zijn. (Hoi DeBelg!) Reservewielen nemen echter ruimte in waar ook pakken hagelslag en gereedschap opgeslagen kunnen worden. Bedenk daarom of het lonend is. Goedkope auto's zijn vaak goedkoop omdat ze voor drie tientjes in elkaar geschroefd zijn. Het staal van de wielmoeren is derhalve gemaakt van hergebruikte prothesen. De kans dat de moeren losgedraaid kunnen worden zonder rond te worden is groter bij auto's waarvan de oorspronkelijk aanschafprijs hoog was. Oh en vergeet de krik niet.

Niet zomaar een koelbox, maar gewoon een extra agressieve ijsmaker. Wie in Italië strandt op - noem eens wat - de Povlakte, begrijpt waarom al die immigranten uit het Midden-Oosten hierheen komen. In hitte kun je niet wonen en je gaat er kapot aan, op een verschrikkelijk onbeschaafde manier bovendien. Niets zo goed voor het esprit de kutkotèr als ijskoude drank beschikbaar te hebben. Uiteraard verdient water voorrang, maar ook kininehoudende dranken in mix met gin doen het goed. Tegen de malaria, uiteraard. Wie niet rijdt, kan zo verlichting zoeken en tenminste verdoofd zonnesteek oplopen.