Het wordt tijd om Autopilot serieus te nemen

Niet iedereen kan verantwoordelijkheid aan. We herinneren ons de man die op de Limburgse snelweg zijn cruise control op 30 zette, en naast zijn auto ging rennen. Die is nu dood. Ook met het nieuwe Autopilot lijkt volop geƫxperimenteerd te worden.

Kent u de uitdrukking 'with great Tesla comes great responsibility'? De meeste mensen die achter het stuur kruipen wel, maar zoals gewoonlijk is er altijd een groep mensen die wat lakser met hun rij-assistenten omspringt. Net als wanneer je je hoofd in de geopende muil van een leeuw of krokodil steekt gaat dat heel vaak goed, en soms ook niet. 

Na het eerste overlijdensgeval met een Model S volgen meer meldingen elkaar in rap tempo op: een Model X-bestuurder in Pennsylvania crashte, en sloeg over de kop. U raadt het al: dit was natuurlijk de schuld van Autopilot. Dat deze bestuurder nu door de politie een boete voor gevaarlijk rijgedrag heeft gekregen geeft te denken. En dan is er nog het meest recente geval van een Model X die in Montana met 100 door een vangrail ging (kopfoto, via Tesla Forums). U raadt het al: dat was natuurlijk ook Autopilot.

Naast deze gevallen waarbij de rij-assistent met de wat verwarrende naam was ingeschakeld, heb je ook nog mensen die hun eigen opzichtige falen proberen af te schuiven op de computers. We kennen het allemaal van onze ouders/schoonouders/hun generatiegenoten, die bij hoog en laag volhouden 'dat die stomme smartphone kapot is', en dat ze zelf vooral geen fouten maken. We zouden er een boek over kunnen schrijven, maar dat zou toch nog niemand lezen. Enfin, dit soort babyboomerts gaat ook in een Tesla wel eens de fout in.

U gelooft ons niet? Kijk dan eens naar onderstaand item van Inside Edition, dat van social media-kanalen cureerde waarmee de gemiddelde Amerikaan zich zoal bezighoudt aan boord van zijn 2,3 ton wegende moordmachine met ingeschakelde rudimentaire rij-assistent. Dit lijkt ons een zeer accurate weerspiegeling van elke Tesla-rijder ter wereld. Bovendien was het op TV, dus is het waar.