Land Rover haalt autonome auto's van de weg

Wat heb je aan een autonoom rijdende Land Rover als je er niet mee het terrein in kunt? Niets natuurlijk, dus bij Jaguar Land Rover werken ze ook aan versies die zelf kunnen off-roaden.

Dat Brexit het begin van het einde is voor Groot-Brittannië daar gelooft inmiddels bijna niemand meer in. Zelfs de onheilsprofeten van Jaguar Land Rover zijn weer overgestapt op Keep Calm and Carry On, dus tonen ze nieuwe projecten waar ze in aan het investeren zijn. Eén daarvan is de autonome off-roader. Land Rovers waren al erg goed in het autonoom afdalen van heuvels, door middel van de Hill Descent Control, verder kunnen ze ook goed aanvoelen wat voor terrein er onder de wielen ligt. Maar als Tesla's autonoom door de wildernis rijden, dat kunnen ze nog niet.

Het zelfrijdende project heeft een superinspirerende naam gekregen: Autonomous All-Terrain Driving. Nieuwe sensoren zorgen ervoor dat de auto's beter kunnen zien dan mensen (wat niet zo heel moeilijk is) en met de computers aan boord zorgen ze voor een off-roadrit waar je niet bij hoeft op te letten. Het zou natuurlijk ook wat vreemd zijn als je met je auto nietsdoend over een drukke snelweg rijdt en dan ineens moet gaan zitten opletten als er niemand meer is: in de wildernis.

Een van de interessantste toevoegingen van zelfdenkende auto's is dat ze met elkaar kunnen communiceren. Dat is in ongeasfalteerd terrein ontzettend handig: de auto's vertellen elkaar dan of een bepaald terrein glad is of onbegaanbaar. Om de weg te herkennen gebruiken de auto's camera's, ultrasone sensoren, radar en LIDAR. Uiteraard kijkt de auto in het terrein ook of hij onder takken en bomen door past.

Het gaat nog wel een aantal jaar duren voordat je slapend naar je huis in de Amazone kunt rijden, want de Range Rover en Range Rover Sport zijn nog niet zo oud. Het ligt immers voor de hand dat de dure nieuwe techniek eerst op de duurste modellen wordt geschroefd voordat je een autonome Defender kunt bestellen.