In de wereld van de open racerij is het hoofd van de coureur nog dé zwakke plek. Dankzij alle veiligheidsverbeteringen van de laatste decennia kan je als F1-coureur tegenwoordig zonder schrammetje uit de meest bizarre crashes stappen - zo bewees Fernando Alonso nog eens in Australië - maar raak iets met je hoofd, en het -is - ondanks een helm - vaak einde oefening. Zowel Maria de Vilotta (test, indirect) als Jules Bianchi (race) overleden na hoofdletsel, ook al zat er veel tijd tussen hun ongeluk en hun dood. Felipe Massa (destijds Ferrari) had meer geluk, en zijn aanvaring met een veer zorgde er voor dat het hoofd van een coureur tegenwoordig dieper verzonken in het plaatwerk ligt.
Met name Bianchi's dood, de eerste sinds Ayrton Senna in 1994, gaf de impuls voor actie, en dus zagen we tijdens de eerste in-season test op Barcelona de eerste testauto's die voorzien waren van een grote beugel voor de snufferd van de coureur. De ideeën over het precieze design lopen overigens nogal uiteen.
Ondertussen loopt de tweede in-season test, op Silverstone, en Red Bull-teambaas Horner heeft de gelegenheid nog maar eens aangegrepen zich ontevreden over het huidige design uit te laten: het zicht zou te veel belemmerd worden. We citeren: "It's an inelegant solution to the problem it is trying to deal with," en "I certainly wouldn't vote in favour at the moment."Aangezien de teams zich unaniem moeten uitspreken voor een te implementeren systeem lijkt het er op dat we de halo's niet in 2017, maar op zijn vroegst in 2018 gaan zien.
Horners kritiek is opmerkelijk, aangezien zijn eigen stalgenoot Daniel Ricciardo zich altijd zeer uitdrukkelijk vóór een halo-systeem heeft uitgelaten. Dit in tegenstelling tot Nico Hülkenberg, die het concept verwerpt, en dat terwijl hij zelf nog vorig jaar Le Mans won in een dichte LMP1-racer. Ook Sebastian Vettel (<3 Bridget) was niet enthousiast over zijn eerste ervaringen met een halo. Max Verstappen houdt zich vooralsnog op de vlakte, totdat hij de nieuwigheid zelf kan testen. Dat zal niet vandaag zijn, want net als gisteren test Pierre Ghasly voor Red Bull.
Update - ook Haas-teambaas Günther Steiner ziet meer in een invoering van de halo in 2018.
Als gezegd, LMP1-racers hebben allemaal een gesloten cockpit, maar dit is pas sinds 2011 het geval. In de jaren daarvoor werd nog gewoon open geracet. Het grote verschil tussen LMP1-racers en F1-racers is echter dat je in een LMP1 veel meer ruimte hebt dan in een F1-bolide, waarin je aan alle kanten opgesloten ligt, maar belangrijker nog: een LMP1 heeft deuren, en een F1-auto niet. Knappe jongen die zich uit een F1-bolide die op de kop ligt weet te bevrijden.
Maar aan de andere kant: er is altijd zo'n mega-inzet aan personeel rond de F1 dat het nooit lang duurt voordat een omgeslagen auto weer overeind wordt gezet. In dat licht is het de vraag hoe onmogelijk het is om een gesloten cockpit te implementeren, maar voorlopig wil de F1 hier niet aan. Misschien is een actieve halo, die bij naderend gevaar uit het bodywork springt, een idee, maar zie die maar eens ergens kwijt te raken in de compleet volgebouwde auto's van tegenwoordig.
Ondertussen benutten de teams hun twee waardevolle testdagen natuurlijk niet alleen om met halo's te klooien. Sterker nog, de accenten liggen vaak op andere zaken: zo rollen o.a. Ferrari en Mercedes naar buiten zonder beugels voor het hoofd, maar mét contrapties die vol meetapparatuur en aparte rigs zitten. De Mercedes waarmee Esteban Ocon test doet ons overigens denken aan de Welcome Wagon uit Independence Day: