Zelfrijdende Nissan Qashqai komt eraan

Tesla spelen in een Nissan? Vanaf volgend jaar kan het, want de Japanners brengen hun versie van de Autopilot naar de Qashqai.

Op een kleine crash links en rechts na is de Autopilot van een Tesla een enorm succes. De functie levert de jonge autobouwer een berg aandacht op waar menig marketingafdeling alleen maar van kan dromen. De concurrentie ziet dat ook en aangezien veel fabrikanten de ingrediënten voor het systeem allang bezitten (lane departure warning, adaptive cruise control), gaan ze nu voor een inhaalslag. 

Nissan noemt zijn versie van het systeem ProPilot. Het systeem debuteert volgend jaar in Europa op de Qashqai. Tesla hoeft niet bang te zijn dat het ten onder gaat in deze concurrentiestrijd, want het systeem van Nissan loopt nog mijlenver achter op dat van de Amerikanen. Zo werkt de ProPilot alleen op de snelweg bij snelheden tussen de 30 km/h en 100 km/h en is dus op het merendeel van de wegen in Nederland compleet nutteloos. Daarnaast zorgt het er alleen voor dat je in je rijstrook blijft en niet tegen de auto voor je knalt. Een functie waarbij je ook van rijstrook kan wisselen volgt pas in 2018 en het autonoom veroveren van de bebouwde kom en kruispunten staat pas voor 2020 op de planning.

Ondanks dat dit geen volledig autonoom systeem is, gaan we er blind vanuit dat de gebruikers het wel zo zullen ervaren. Als de mens wel iets heeft laten zien, dan is het een algeheel disrespect voor de limieten van de nieuwe systemen. Dus zullen we ook in de Nissan bestuurders zien die op de achterbank gaan zitten of achter het stuur een dutje doen voor een Youtube-hit of een Facebook-like. De onderstaande video uit een Volkswagen Passat bewijst het maar weer eens: this is why we can't have nice things.