We waren gewaarschuwd. In 2014 riep ISIS sympathisanten al op om aanslagen te plegen met auto's, vrachtwagens en ander spul op wielen. Het is een strategie die ISIS afkeek van het Palestijns-Israëlische conflict, waarbij autobommen voor terroristen een geliefd middel zijn om militairen en burgers te doden. Voor ISIS is dit bovendien een manier om de strijd naar een ander oorlogstheater te verplaatsen, Europa.
Hoewel sommige GroenLinks-europarlementariërs het op hysterie houden, zijn er wel degelijk ISIS-strijders Europa binnengetrokken. Daarnaast hebben wij in Europa allemaal prachtige kansenwijken, vooral Frankrijk is wat dat betreft rijk bedeeld, waar over het Westen wordt gedacht als een ziekte die uitgeroeid moet worden. In deze wijken zijn mensen wellicht niet bereid naar het immer slinkende Kalifaat af te reizen, maar willen zij zich wel op een andere manier in de strijd werpen. Aan auto's en vrachtwagens is gemakkelijk te komen en je kunt ze bovendien helemaal volstouwen met explosieven. Dood en verderf gegarandeerd.
Daags voor de aanslag werd een analyse van de directeur van de Franse veiligheidsdiensten openbaar gemaakt. Hij waarschuwde daarbij expliciet voor aanslagen met autobommen. Belangwekkend citaat: "Ze gaan niet langer in commando's opereren, want dan wacht enkel de dood (...) Hun plan is nu om maximaal schade aan te richten zonder daarbij zelf verliezen te lijden. We weten heel goed dat dit er zit aan te komen, zij trekken immers ook lessen uit hun daden.'' Zelfmoordterroristen kunnen ook op, bovendien ronselt een korte carrière heel moeilijk.
Maar hoe combineer je het beperken van de eigen verliezen met autobommen? Er zijn grofweg twee mogelijkheden: de eerste is om geparkeerde auto's op afstand tot ontploffing te brengen, de tweede is door te kijken naar zelfrijdende technologie of op afstand bestuurbare auto's. We schreven daar al eerder over.
Er bestaan ook haatbaarden met verstand van techniek. Effectief is het enige wat ze moeten doen, de veiligheidssystemen overriden. De slechte woordkeus verraadt wat daarna de bedoeling is. Als zij erin slagen om een auto autonoom op een doel te laten afrijden zonder er zelf in te hoeven zitten, hebben wij een groot probleem. Hopelijk denken bedrijven als Tesla en Google daarover na en werken ze hard om hun systemen zo goed als onkraakbaar te maken. Qua risicobeperking lijkt de enige optie een privacyloze auto; de fabrikant moet altijd kunnen meekijken of er met de auto wordt gerommeld (wat ze nu overigens ook al doen).
Maar voor het geval dat dat niet lukt, zouden wij ook eens bij Israël kunnen spieken. Overal in Israël stikt het van de bloembakken, zoals deze gojim zegt. De plantenbakken zijn gemaskeerde schuilmuren om dekking achter te zoeken in het geval van een aanslag. De bloemen zijn ornamenteel want ze staan zelfs in de woestijn. Misschien niet zo'n slecht idee voor een Europa dat sowieso steeds meer op Israël gaat lijken.