U wilt minder CO2-uitstoot? Ok, dan krijgt u meer NOx

Wie dagelijks zijn courant leescht, krijgt de indruk dat auto's met de dag viezer worden. Niets is minder waar. Maar ingenieurs staan voor een enorme uitdaging om zowel de CO2-uitstoot als de stikstofoxiden-dampen terug te dringen.

We doen eerst even het goede nieuws. Kijk toch hoe hard automakers CO2-hoesten hebben aangepakt. De daling gaat ogenschijnlijk niet zo hard (zeker niet vergeleken met de laatste graphic), maar bedenk dat auto's zwaarder en zwaarder zijn geworden. 

Til maar eens een elektrisch bedienbare stoel uit een auto. Zo'n ding weegt meer dan de persoon die erop zit. Motoren moeten dus ook steeds sterker worden en meer brandstof verbruiken om al die luxe voort te slepen. De reductie van brandstofconsumptie en uitstoot had dus beter gekund. Het is ten dele dweilen met de kraan open.

En dan nu het nog betere nieuws:  kijk even naar deze milieuknallende cijfers. NOx, de stikstofoxiden - waar Dieselgate om draaide, bestaan bijna niet meer. Automakers moeten hard werken om aan de nieuwe Europese regels te voldoen, want vooral wat betreft CO2 is er nog veel werk te doen.

Te gek, maar het einde komt in zicht, of zoals fijne mensen zeggen, we moeten harder werken. Want de moeilijkheid zit 'm in het terugdringen van zowel koolstofdioxide en stikstofoxiden tegelijkertijd. Verlaag je de CO2-uitstoot, dan gaat de NOx-uitstoot omhoog. Minder CO2 vraagt namelijk om een hogere motortemperatuur, terwijl minder NOx een lagere temperatuur nodig heeft.