F3 boos op Zandvoort om killerkraan

Als de kustplaats ooit de Formule 1 binnen wil slepen, mogen ze eens wat beter gaan opletten.

Afgelopen weekend veroverde het DTM de Hollandse duinen. Ter ondersteuning van deze hoofdact mocht ook de Formule 3 een klein optreden geven. Er was alleen lichte ontevredenheid onder de F3-teams.  Dat had alles te maken met de crash van Weiron Tan in de laatste race van het weekend. De coureur bleef ongedeerd, maar de marshalls stuurden een kraan de baan op om de gecrashte racer te bergen. Iets dat compleet verkeerd viel bij de meeste teambazen. "Het was in mijn ogen bijzonder gevaarlijk, want uiteindelijk is het makkelijk om te crashen en je wil je niet bedenken wat er was gebeurd als iemand de kraan had geraakt", zo verwoordt Motopark teambaas Timo Rumpfkeil de frustraties bij de teams. "Racen met een bloody kraan op het circuit is duidelijk niet de beste oplossing."

De verontwaardiging over kranen op het circuit heeft uiteraard alles te maken met de dood van F1-coureur Jules Bianchi die tijdens de Grand Prix van Japan in 2014 tegen een kraan knalde (filmpje). Dat het incident in Zandvoort exact één jaar na het overlijden van Bianchi gebeurde, maakt het des te pijnlijker.

De kraanfaal komt ook op een slecht moment voor circuitpark Zandvoort. Nu met het succes van Max Verstappen het opportunisme rond de terugkeer van een Nederlandse Grand Prix hoogtij viert, is het natuurlijk wel de bedoeling om je circuit zo goed mogelijk te presenteren. En aangezien ze in de F1 zo ver buigen voor de veiligheid dat ze hun eigen halo kunnen zien, zijn dit dingen waar de F1-baasjes van gruwelen. Get it together, Zandvoort.