De autoverzameling van Max Verstappen

Zijn rijbewijs is binnen en de bankrekening van Max Verstappen stroomt vol; tijd om die garage te vullen.

De eerste auto's van Verstappen zijn duidelijk niet te vergelijken met die van andere 18-jarigen. Geen afgetrapte tiendehandse Suzuki, maar gloednieuwe supercars. Wel met de toestemming van papa. "Als Max iets groots wil kopen, dan moet hij eerst toestemming krijgen van mij en de manager. Dat geldt ook voor de aankoop van zijn auto", zo vertelt Jos aan het Zwitserse Blick. Gelukkig doet Jos niet zo moeilijk en daardoor hebben we de Nederlandse coureur al met verschillende leuke speeltjes rond zien rijden. Een overzichtje van het eerste jaar van Max met een rijbewijs.

Het lijkt ondertussen een eeuwigheid geleden, maar toen Max nog geen jaar geleden zijn rijbewijs haalde was hij nog in dienst van Toro Rosso. Dat team gebruikt Renault-motoren en daardoor was Verstappens eerste auto een Fransman. In een Clio R.S. mocht Max zijn eerste legale kilometers maken op de openbare weg. Net als zijn F1-racer beschikt de hot hatch over een motor met een inhoud van 1,6 liter, maar daar houden de overeenkomsten dan wel op. We hebben de Clio al een tijdje niet meer gezien, dus we vermoeden dat hij hem bij zijn verhuizing naar Red Bull Racing moest inleveren.

Een uitstekende keuze voor de beginnende bestuurder. De absolute top van de 911-lijn in een ietwat saaie kleur grijs. De zescilinder is goed voor 500 pk en 460 Nm. Met een 0-100-rijd van 3,3 seconden en een top van 310 km/u is de Porsche weliswaar langzamer dan zijn F1-racer, maar hier is tenminste wel plek om een vriendin mee te nemen.

De banden tussen Red Bull Racing en Aston Martin zijn erg goed. Max was onlangs nog in de fabriek voor een stukje promotie. Het mag dus geen verrassing zijn dat hij in zijn garage in Monaco ook een snelle Brit heeft staan. Teambaas Christian Horner bevestigde dat per ongeluk ook nog in een interview over de druk waarmee de jonge coureur moet omgaan. "Hij is wel een Grand Prix-winnaar die in Monaco woont, een Aston Martin rijdt, een mooi horloge draagt." Overigens heeft Max voor deze sportauto niet om goedkeuring hoeven vragen bij Jos. Dit was namelijk een cadeautje van Aston aan de rijders van Red Bull Racing. Wij verwachten dan ook dat hij hem binnenkort kan inruilen voor een nieuwe DB11.

Die sportauto's zijn natuurlijk leuk, maar soms wil je meer publiek meenemen naar je passiebunker in Monaco. Daar heeft Max iets op gevonden: een Mercedes C-Klasse Coupé. Natuurlijk gaat Max niet voor de kleinste dieselmotor, maar pakt hij meteen de 476 pk sterke C63 AMG. Prima vertier op de bergweggetjes rond Monaco.

Welke supercar Verstappen ook koopt, niets haalt het bij de auto van de zaak. De RB12 heeft met zijn 1,6 zescilinder een bijzonder kleine motor in vergelijking met de rest van het wagenpark. Gelukkig weegt de racer net zoveel als de handleiding van een straatauto en weten de monteurs ongeveer 750 pk uit het kleine blok en het hybridesysteem te peuteren. Daarmee blijft de RB12 zonder twijfel de koning van de garage.