Naai je vrienden en bespaar een miljard euro

Veertien jaar lang, tussen 1997 en 2011, vormden vrachtwagenbouwers Volvo/Renault, DAF, Iveco, Daimler en MAN een kartel. Kraaide geen haan naar. Maar MAN werd zenuwachtig en klikte bij de Europese Unie. BAM, recordboete.

Een kleine 2,93 miljard euro. Of de vrachtwagenjongens daar even mee over de brug willen komen. Nou ja, niet allemaal. MAN deed een judasje en krijgt geen boete. De bedrijven zouden zich schuldig hebben gemaakt aan illegale prijsafspraken, wat de facto betekent dat ze de prijzen kunstmatig hoog hebben gehouden. 

Daarnaast zouden ze met elkaar de introductie van schonere trucks hebben afgestemd (wat emissie-innovatie en daardoor concurrentie niet erg stimuleert) en ook zouden de kosten om aan de strengere emissieregels te voldoen, aan klanten zijn doorberekend. Van dat laatste begrijpen we overigensniets: als je een vrije markt wilt, zullen klanten toch echt moeten inzien dat groen niet gratis is en dat ze daarvoor moeten betalen.

De volgende fijne boetes werden uitgedeeld aan de fabrikanten die samen negentig procent van de Europese markt in handen hebben.

Gekeken naar de boete voor Daimler (onder andere Mercedes-Benz) kan klikken je dus dik een miljard euro besparen. De kortingen zijn toegekend omdat de bedrijven goed hebben meegewerkt met de eurocommissaris voor Mededinging en haar klerken. Sommigen hebben net wat beter hun best gedaan dan anderen, zo te zien. Nu zegt het rechtvaardigheidsgevoel misschien dat het ernstig is dat MAN door te klikken zijn boete ontloopt. Daarmee wordt in feite, zo zou een mens kunnen redeneren, immoreel gedrag beloond, want MAN deed net zo goed mee met het kartel. Maar toch is dit de beste manier om te handelen. De EU geeft namelijk het signaal dat het lonend is om te ratten en dat is goed voor ons. Want het lijkt allemaal gezellig ouwe jongens krentenbrood, maar iedereen die afhankelijk is van de transportsector betaalt de rekening voor deze kartelpraktijken. U dus ook. 

Goed werk dus van de EU. Mag ook weleens gezegd worden.