VIDEO. Met een Skoda dwars door de Tour

Het lijkt gekkenwerk om per auto voor, achter en in een peloton vol renners te rijden. Stalen constructies versus wielrenners op smalle bandjes. We zochten uit hoe moeilijk dat precies is en doken in een Tour-Skoda.

Als hoofdsponsor is Skoda - zelf ooit begonnen als fietsmerk - uiteraard ook autoleverancier van de Tour de France. Het wielerfeest dat later vandaag de Champs-Élysées toucheert werd de afgelopen 3 weken ondersteund door 250 Skoda's. Voornamelijk Superbs, het net-iets-ruimer-dan-een-Passat-achtige topmodel. De Tsjech die bij iedereen op het netvlies ligt is uiteraard de rode Superb (sedanversie) van Tourdirecteur Christian Prudhomme. Voorzien van een extra groot panoramadak, om achterin te kunnen staan en etappes af te vlaggen. Aan boord klimmen bij de custom Skoda van Prudhomme, voorzien van 190 pk sterke 2.0 TDI, lukte niet, maar wel bij één van de overige 249 Skoda's.

In etappe 11 van Carcassonne naar Montpellier reden we, lucky fucks dat we zijn, mee in een witte Superb station. Eén van de 8 gastenauto's die voor het peloton mag uitrijden. Een bijzondere ervaring, om te zien hoe de (Nederlandse) chauffeur de smalle wegen met een rotgang neemt om het peloton voor te blijven. Iets dat overigens prima kan, tenzij je in een Afdaling des Doods zit, dan komen de renners je met een rotgang voorbij. Heeft de Tour-directie sinds het Hoogerland-drama een broertje dood aan, begrijpelijkerwijs. We hebben zoveel mogelijk proberen te filmen, maar wie in de Tour met camera's uit een auto gaat hangen krijgt een enkeltje guillotine, dus dat moest enigszins heimelijk. VIDEO!