McLaren plant opvolger legendarische F1 (2018)

Voor iedereen die - net als wij - dacht dat McLaren met de P1 al een opvolger voor de F1 uit de jaren '90 heeft: dat klopt eigenlijk ook, maar McLarens marketingmachine heeft besloten nóg een keer op de legendarische F1-naam te cashen.

Zoals het volgens de ongeschreven regels hoort wordt het nieuws van de tweede F1-resurrectie gebracht door de eigen Britmedia. De originele batch F1's telde 64 klantexemplaren met een kenteken, een ook van deze F1 2.0 worden slechts 64 exemplaren met straattoelating gemaakt. Kijken we naar de positionering, dan wordt de auto bij lange na niet zo extreem als de P1, maar ligt de focus op het Grand Tourer-aspect. Met andere woorden: het wordt McLarens ultieme GT, die zijn passagiers in relatieve luxe met bagage over lange afstanden kan vervoeren.

Qua motorisering ligt de 3.8 liter V8 met dubbele turbo voor de hand, die een vermogen van ergens in de 700 pk zal krijgen. De afstelling zal geheel in lijn met de auto meer op souplesse dan op extreme scherpte komen te liggen.

De F1 opvolger moet vooral een showcase worden voor wat McLaren Special Operations kan. De bespoke-divisie van de fabrikant gaat de auto met de fijnste materialen volstoppen, en reken er maar op dat elk exemplaar uniek gaat zijn. Met een prijskaartje van een miljoenmiljard GBP ook geen rare zaak.

Het ligt voor de hand dat de auto in McLarens Ultimate Series uit zal komen, waar het een plekje naast de extremere P1 krijgt.

Als de nog te verschijnen auto een GT wordt, dan is het helemaal geen opvolger van de F1, dat is de P1 gewoon. De F1 was in essentie een recordbreker, een auto waar belachelijk hoge eisen aan werden gesteld, zeker ook aan het gewicht. Gordon Murray, de Godfather van de F1, stelde tot doel dat de auto vederlicht en gefocust zou worden, deze opvolger lijkt juist meer een luxo-barge te worden. Hij zal nog steeds bloedsnel zijn, maar zijn doel is niet snaarstrak een circuit lappen, maar juist de rijke clientèle met maximaal plezier richting St. Moritz te rijden.

Maar de kassa moet in Woking rinkelen, dat snappen we, dus moet McLaren zich in enkele bochten wringen om gelijkenissen met het origineel te zoeken. Wat we bijvoorbeeld terug gaan vinden aan F1-DNA is de fameuze stoelconfiguratie: de bestuurder centraal, en aan weerszijden plaats voor één passagier. Ook het vleugeldeurdesign zou 1-op-1 worden overgenomen.

Voor een introductie in 2018 zou gekozen worden, omdat het dan precies 30 jaar geleden is dat het idee van de F1 ontstond. Na de GP van Italië in 1988 zou de basis voor de ultieme straatwagen gelegd zijn, terwijl zijn bedenkers (Dennis, Murray, Ojjeh) op een vertraagde vlucht wachtten. We verwachten echter niet dat Murray nog deel uit zal maken van het team, die maakt tegenwoordig zuinige autootjes. Daarom for old times sake nog even een fotootje van de man naast de Le Mans winnende F1 GTR: