BMW is een heel enge Big Brother, maar echt

Een BMW-bestuurder rijdt een fietser dood. BMW to the rescue en levert het bewijs dat de verdachte inderdaad de schuldige is. Goed nieuws. Maar de grote vraag is hoe BMW dat kon weten. Wat weet BMW dat wij niet weten?

Arman J. reed in Duitsland een fietser dood terwijl hij gebruik maakte van een car sharing-contraptie en een BMW. Tijdens het proces eiste de rechtbank zo gedetailleerd mogelijke informatie over de reis en de aanrijding. En ja, Befehl ist Befehl (zeikers over De Toon & Godwins kunnen beter hier verder lezen) dus BMW leverde keurig informatie.

Die informatie was alleen zo angstaanjagend precies dat de automaker 11 op de Schaal van Fred Teeven scoorde. Uitstekend dat de doodrijder tot 33 maanden cel wegens doodslag is veroordeeld, maar het door BMW aangedragen bewijsmaterieel is fishy. BMW wist alles: van snelheid, tot plaats, buitentemperatuur en waar de de mobiele telefoon was waarmee de boeking bij de care share-dinges werd gedaan.

BMW houdt vol dat het gaat om om gewone data uit het BMW-archief, maar dat zet weldenkende mensen alleen maar meer aan het denken. Als dit al geldt als min of meer onomstreden data die BMW 'gewoon' weet, wat weten ze dan nog meer? De bewegingsprofielen die BMW nu al bij elkaar heeft bigbrotherd zijn overigens illegaal volgens Duitse wet, dus hier klopt sowieso iets niet.

Maar goed, er zullen altijd proponenten van een politiestaat opstaan die verregaande data-opslag drie keer prima vinden als je er maar boeven mee vangt. Deze mensen zijn in principe en door analogie ook voor marteling. Normale mensen niet, dus BMW heeft iets uit te leggen. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b57b986632', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });