Het Nederlandse VDL gaat de strijd met Tesla aan

Concurrentie voor Tesla uit Eindhoven. De Brabantse VDL Groep werkt namelijk aan een elektrische vrachtwagen, net iets waar de Amerikanen ook mee bezig zijn.

De VDL Group kennen we vooral van autofabriek Nedcar en bouwer van bussen. Stilstand is uiteraard gelijk aan achteruitgang, dus het bedrijf breidt uit en is begonnen met de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens. Volgens projectleider Menno Kleingeld gaat het vooral om voertuigen voor de bevoorrading van winkels in de stad. Fijn, dat realisme. Met een actieradius van 100 kilometer zijn ze immers tamelijk ongeschikt om mee over de Brennerpas te tuffen. Voor het chassis leent VDL uit het magazijn van DAF, maar de aandrijflijn met elektromotor en batterijen ontwikkelt het bedrijf zelf. De ervaring zit er al, want VDL bouwt al elektrische bussen. Ook de productie van de batterijen moet in de toekomst in een eigen fabriek gebeuren. Daarvoor is een nieuw bedrijf opgericht: V-Storage.

De trucks zullen onder de naam VDL op de markt verschijnen en worden gebouwd in de fabriek van VDL Bus Chassis in Eindhoven. Zover is het echter nog niet, want de ontwikkeling van de elektrische rechterbaankolos is nog in volle gang. Het eerste prototype moet rond de jaarwisseling verschijnen en voor volgend jaar staat de eerste 37-tons vrachtwagen in de agenda. Er komt ook een 18-tons truck en kleinere bedrijfswagens als bestelbussen staan op het wensenlijstje van de Nederlanders.

De aankondiging van de Nederlandse voertuigengigant volgt vlak nadat Tesla-opperhoofd Elon Musk het tweede deel van de zijn masterplan bekendmaakte. Daarin staat onder meer dat de snelgroeiende Californische autobouwer zich naast personenauto's ook wil toeleggen op elektrische vrachtwagens en bussen. Oftewel, precies wat de Eindhovenaren gaan doen. Ook Tesla wil volgend jaar de eerste resultaten van dit project tonen, dus laat de high voltage tweestrijd beginnen.
#TeamWim