Noorwegen gaat drijvende tunnels bouwen

Tunnels die onder water drijven: het klinkt als een belachelijk idee, waarbij je in de eerste tien seconden al twintig bezwaren kan verzinnen. Toch overweegt Noorwegen het, want er zijn weinig alternatieven.

Noorwegen heeft een bijzonder grillig landschap dat aan de ene kant miljoenen toeristen trekt dankzij zijn schoonheid, maar aan de andere kant voor grote uitdagingen zorgt voor de infrastructuur. De fjorden zijn in de ogen van wegenbouwers vooral enorme blokkades. Sommigen zijn meer dan een kilometer diep, waardoor een tunnel onder de zeebodem geen optie is en met de steile en honderden meters hoge bergwanden zijn bruggen vaak ook niet mogelijk. Daar komt nog bij dat de bevolking meestal niet wil dat het uitzicht (en de daarbij horende toeristenindustrie) wordt verpest met een betonnen gigant die de inham overspant. Een veelgebruikte optie is de veerboot, maar dit is een langzame oplossing waardoor reistijden snel oplopen.

Vandaar dat enkele ingenieurs nu werken aan het plan voor een drijvende tunnel. De betonnen tunnelbuizen bieden ruimte aan twee rijstroken en hangen aan pontons in het water. Waar mogelijk plaatsen de bouwers ook nog een verankering aan de bodem. De tunnel kan diep genoeg hangen om grote schepen bovenlangs te laten passeren en heeft door zijn permanent verzonken toestand geen last van slecht weer. Waar ondergesneeuwde bruggen onbegaanbaar kunnen worden, blijft de tunnel in de winter gewoon open.

Het project combineert de betonnen constructies uit de tunnelbouw met de pontons van drijvende bruggen en de verankeringstechniek van boorplatformen en is onmiskenbaar cool. De natte droom van menig ingenieur of documentairemaker van Discovery.

De tunnel biedt een oplossing bieden voor de enorme reistijd op de westelijke route tussen Kristiansand en Trondheim. Doordat deze weg zeven fjorden, en dus momenteel zeven veerboten, bevat, kan de reis soms wel 21 uur duren. Met de komst van onder meer de drijvende tunnel in het Sognefjord zou dit teruggebracht kunnen worden tot 10,5 uur.

Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan vast, want het project gaat een slordige 22,7 miljard euro kosten. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de overheid eerst alle voor- en nadelen uitgebreid uitpluist voordat het groene licht wordt gegeven voor het ambitieuze project. Ook alternatieven zoals een drijvende brug of de grootste hangbrug ter wereld worden kritisch tegen het licht gehouden. Waar de keuze ook op valt, het resultaat wordt in ieder geval een stuk spectaculairder dan de veerboten die er nu dobberen.