Mercedes geeft aan dat de stekkertruck vooral geschikt is voor het bevoorraden van stedelijke gebieden en heeft de gigant daarom de weinig inspirerende naam 'Urban eTruck' gegeven. Laten we maar meteen beginnen met het belangrijkste aspect: de accu's. Het modulaire lithium-ion batterijpakket heeft een inhoud van 212 kWh en dat zou goed zijn voor een actieradius van ongeveer 200 kilometer. Het accupakket is weggewerkt in het chassis en heeft dus geen invloed op het laadvermogen van het bakbeest.
Het mooiste detail is dat de actieradius kan worden aangepast op de wens van de koper. Wil je meer kilometers maken dan prik je er gewoon een paar accu's bij. Handig! Het opladen van het originele accupack duurt twee tot drie uur.
Een elektrisch aangedreven achteras heeft de elektromotoren naast de wielnaven zitten. Deze motoren leveren maximaal 170 pk en 500 Nm per stuk. In combinatie met de versnelling bereikt het koppel op het wiel 11.000 Nm. Volgens Mercedes doet de eTruck technisch gezien niet of nauwelijks onder voor een dieselpomper, maar dat zouden wij ook zeggen als we Mercedes waren en een nieuw product presenteerden dat nog niemand kan testen.
De Urban eTruck verschijnt als een chassis met cabine. De trucker zit lekker warm in die cabine door verwarming met de restwarmte uit het koelsysteem van de aandrijflijn. De accu's (2.500 kilo) elektromotoren en bijbehorende systemen brengen wel een enorm gewicht met zich mee, maar gelukkig staat daar tegenover dat Mercedes onder meer de dikke dieselmotor, de brandstoftank, de transmissie en het differentieel bij het grof vuil kon zetten. Onder de streep blijft er dan 1.700 kilo aan extra gewicht over. Gelukkig voor de Duitsers overweegt de Europese Commissie het toegestane totaalgewicht van vrachtauto's met alternatieve aandrijving met een ton te verhogen, waardoor de eTruck er ten opzichte van zijn dieselbroeders nog maar 700 kilo op achteruit gaat qua laadvermogen.
Het gaat nu nog om een prototype, maar over een tijdje moeten de stroomtrucks daadwerkelijk in het straatbeeld verschijnen. De concurrentie staat ondertussen ook niet stil, want zowel Tesla als VDL hebben al een eigen elektrotruck aan gekondigd. Het gaat nog druk worden bij die laadpalen.