Laten we het eerst even hebben over de man naast de Renault Kadjar. Buiten zijn rare gewoonte om tweeknoopsjasjes met twee knopen dicht te dragen, is de man een legende. Weinigen zullen hem kennen, maar dit is Carlos Ghosn. Om uit te drukken wat hij kan, moeten we even een medische metafoor gebruiken. Als je vriendin na een auto-ongeluk over drie postcodes verspreid ligt, bel je Ghosn. Die zet je vriendin niet alleen in elkaar, maar doet ook liposuctie en ja, lang verhaal kort, je nieuwe meisje ziet eruit als iemand die je normaal nooit kunt krijgen. Zie hem als de Jack Welch van de autowereld.
Ghosn redde in de jaren negentig de winstgevendheid van Renault en het leven van Nissan. Hij is nog altijd CEO van beide (!) bedrijven en sinds kort ook van Mitsubishi, dat door zijn eigen emissieschandaal een gemakkelijke overnameprooi was voor Nissan. Ga er gewoon vanuit dat alles goedkomt met Mitsubishi nu Ghosn orde op zaken komt stellen. Dat hij dat nog altijd kan, blijkt wel uit de laatste cijfers over Renault.
Komt dat salvo, vangen! Bedrijfswinst eerste half jaar steeg 41 procent naar iets meer dan anderhalf miljard euro, de omzet klom 13,5 procent naar een dikke 25 miljard euro en de brutowinstmarge steeg van 4,9 naar 6,1 procent. Hoe heeft dat Ghosn dat allemaal voor elkaar gebokst? Nou, hij heeft niet alles zelf gedaan. De Europese automarkt trekt aan (+9,1 procent in eerste helft '16) en Renault zet zestig procent van zijn productie weg op ons continent.
Maar dan moet je wel meuk maken die mensen willen hebben. En het blijkt dat mensen een nier willen verkopen om in de Renault Kadjar of Espace te rijden. Renault maakt gewoon een aantal aantrekkelijke en goed gepositioneerde modellen. Vooral de Kadjar is een moneymaker in het crossover-segment en de Espace is natuurlijk al sinds zijn geboorte een van de beste MPV's. Dit jaar komt Renault met tien nieuwe of vernieuwde modellen, dus het zou best kunnen dat het eerste kwartaal van volgend jaar er weer zo lekker uitziet.
Ondanks zijn magiërswerk moet Ghosn overigens een deel van zijn bonus inleveren. De Franse overheid kon het niet verkroppen dat hij een variabele beloning van 150 procent van zijn vaste salaris ontving, dus moest dat naar 120 procent. Broeva haro.