Hackers hacken Jeep van de weg

Vorig jaar had de hack van een Jeep een recall van 1,2 miljoen auto's tot gevolg. Reden genoeg om een nieuwe poging te wagen om de computers in de auto open te breken: ze kunnen nu ook je stuur bedienen.

Een recall van 1,2 miljoen auto's. Wie dat op zijn geweten heeft is geen vriendjes meer met een autofabrikant. Als je het toch zo het verbruid, kun je net zo goed even doorpakken, dachten Charlie Miller en Chris Valasek. Ze belaagden de Jeep Cherokee ditmaal van binnen uit door de OBD-II-poort van de auto. Zo kregen ze toegang tot de diagnostische tests in het CAN bussysteem van de auto. 

Normaal gesproken kun je daar testjes uitvoeren op de auto, maar bij een snelheid van boven de acht kilometer per uur schakelen die tests uit. Is veiliger. Dat systeem bleek echter te overrulen, waardoor ze de volledige controle over het stuur, het gaspedaal en de remmen konden overnemen. Sturen en remmen konden de hackers al meteen na het overriden van de veiligheidsbarrières, voor het gaspedaal moesten ze ook nog even in de cruise control inbreken. Grote paniek dus bij Fiat Chrysler Automobiles. Althans, dat zou je verwachten, maar niets is minder waar. De nogal tamme reactie van het bedrijf is dat de computernerds een 2014 Cherokee hackten die niet terug was geweest voor de recall. Sommige gevoeligheden zijn inmiddels al hersteld. 

Daarnaast hoef je niet helemaal in paniek te raken als je een connected auto hebt: deze exploits kun je alleen gebruiken als je in de auto kunt komen en BIJ de OBD-II-poort kunt. De hack van vorig jaar was op afstand uitvoerbaar. Het betekent wel dat een handige VonLoghauzen snel een kwaadaardige dongel op je auto kan zetten en daarmee  je auto kan laten crashen met jou achter het stuur.