Jaguar verovert Amerika met een rotvaart

Jaguar dankt de goden der SUV op zijn blote knieën. De F-Pace heeft van Jaguar de held van de Amerikaanse automarkt gemaakt. Verkopen gingen meer dan door het dak.

Tering. De SUV sterft voorlopig nog niet uit. Dat blijkt maar weer voor Jaguar. De Amerikaanse markt stond te springen om de introductie van een moddervette Jaaaaag. De verkopen stegen in de eerste zeven maanden van dit jaar met 59 procent. Geen enkele andere automaker kwam ook maar in de buurt. (Nummer twee is Volvo dat tussen januari en juli niet eens de helft van die groeicijfers haalde.) Het is vooral te danken aan de F-Pace, in combinatie met de Amerikaanse voorliefde voor nieuwe auto's en overmaatse stationwagons. 

Wij zijn de eersten om toe te geven dat de F-Pace daadwerkelijk een mooie SUV is. Al raden we iedereen aan om zijn fijne proporties eens van dichtbij te bekijken, want hij is GROOT. Net als de verkoopcijfers. Oh nee, wacht. De groei is enorm, maar in absolute aantallen valt het nogal tegen. Jag verkoopt in de VS nog geen 3500 auto's per maand en zette er jarenlang slechts 15.000 per jaar weg. Aantallen die Ford daar - letterlijk - in drie dagen verkoopt.

Die neergang begon na 2002, toen Jaguar nog vijfduizend modellen per maand wist te verkopen. Nu lijkt het merk dus op de weg terug te zijn en dat komt niet alleen maar door de F-Pace. De F-Pace, die werd geïntroduceerd in mei, was goed voor bijna zestig procent van de verkopen in die maanden. Daarvoor ging het dus ook best lekker. De XE verkocht bijvoorbeeld goed. Geen wonder, want je koopt al een XE in Amerika $34.900. In Nederland kost de instapper €41.000. Dit is geen reclame, dit zijn stuntprijzen. Hopelijk houdt Jaguar de stijgende lijn ook vast als er geen bodemprijzen worden gevraagd.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed13f48335f5', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });