Nederlandse automobilist lapt €15,5 miljard aan milieubelasting

'Pop quiz, hot shot'. Welke milieubelasting steekt met kop en schouders boven alle andere uit? We gaan het niet verklappen, maar u betaalt het aan de pomp, het begint met een 'a' en eindigt op 'ccijns'.

Het CBS publiceert vandaag een aardige optelsom inzake belastingdruk op dingen die slecht zijn voor vogels en bloemetjes. Deze afdrachten heten dan ook toepasselijk 'milieubelasting'. In totaal incasseerde de centrale overheid vorig jaar iets meer dan €20.000.000.000 van deze milieubelastingen.

De 20 miljard die in 2015 de staatskas invloeide is goed voor 8,5 procent van de totale overheidsinkomsten (237,7 miljard). 'Accijnzen op benzine en overige minerale oliën' vormen met €7,9 miljard de hoofdmoot. Dit had nog meer kunnen zijn als onze overheid iets minder inhalig was met de accijnzen en BTW, want in de huidige situatie tankt iedereen die in de buurt van een landsgrens woont gewoon in België of Duitsland.

De wegenbelasting (MRB, terugkerend) en BPM (eenmalig) brachten €5,5 en €1,5 miljard in het laatje. Blijft nog 4,5 miljard euro over, die voor rekening van Energiebelasting komt. Deze is voor u alleen relevant als u stroom 'tankt'.

Wie volledig elektrisch rijdt, ontduikt nagenoeg alle hierboven genoemde heffingen. Naast het feit dat je met je Tesla of Nissan Leaf hooguit bij een pomp stopt om je bandenspanning te controleren of een pakje saffen te kopen, betaal je evenmin MRB of BPM. Stas. Wiebes is dus eigenlijk helemaal niet blij met u, maar ook hij wil minder CO2 in de atmosfeer, en dat mag wat kosten. 

Bovendien is het aandeel volledig elektrische auto's in ons wagenpark nu nog te verwaarlozen. Dat wordt op de middellange termijn wel anders, en dus mag u zich als Voltage-fapper danwel Ampère-adept voorbereiden op een wijziging van de belastingregels na 2020, als u pech hebt wordt de Autobrief 2 omgegooid en grijpt de overheid nog eerder in.

Tot het zo ver is blijven de inkomsten met 8 miljoen auto's op de Nederlandse weg en ongeveer 400.000 nieuwverkopen per jaar steady doorstromen. U kunt zich ondertussen (terecht) boosmaken over het feit dat er bar weinig van deze afdracht terug de infrastructuur wordt ingepompt, maar het ook van de positieve kant bekijken: uw bijdrage dekt meer dan een vijfde van ons complete zorgbudget (€72,9 mld) af, en nog veel meer als de BTW op auto's en brandstof wordt meegrekend.

Ergo: dankzij de autorijder liggen er veel minder bejaarden een week lang in een poepluier dan het geval zou zijn met een lagere belastingdruk. En dat is ook wat waard.