Wie een autoreclame bekijkt, die ziet een vanafprijs gecommuniceerd, en in de kleine lettertjes de rijklaarkosten. Deze variëren van zo'n 700 tot bijna 1.500 euro, en omvatten onder andere het transport van de fabriek naar de dealer, kentekenplaten, verwijderingsbijdrage, een nulbeurtje (er moeten immers ook olie en vloeistoffen in), schoonpoetsen en transportmateriaal verwijderen.
De importeur bepaalt deze rijklaarkosten als adviesprijs, wat betekent dat de dealer er mee mag doen wat hij wil. Algemeen wordt aangenomen dat dit een post is waar nog een beetje op verdiend kan worden, wat met name fijn is voor wie een A-segmenter verkoopt, waarop de marge vaak tientjeswerk betreft.
Maar helaas voor de dealer: de Consumentenbond maakte zich boos over deze 'misleidende kosten', en ging in april van dit jaar klagen bij de ACM. Deze vond de klacht gegrond, en bepaalt nu dat per 1 november elke auto een all-in prijs moet hebben. Daar gaat dus weer een stukje onderhandelingsruimte bij de aanschaf. Wij vinden het zelf iets misleidender dat er in de beelden altijd een afgeladen full-options model getoond wordt, die sterk afwijkt van het basismodel waarvoor de vanafprijs geldt, maar soit.
In principe weinig tot niets: hij/zij betaalt immers nog steeds hetzelfde bedrag voor een nieuwe auto, alleen wordt de prijs anders gecommuniceerd. Heel sec: de rijklaarkosten die nu nog onder de streep staan, worden naar boven de streep getild. Whopp-tee-whoop. Een nadeel voor de consument is wel dat door het niet meer apart rekenen van de rijklaarkosten de officiële nieuwprijs van auto's hoger wordt, waardoor bijtelling hoger, en verzekering duurder gaat worden.
Aangezien de nieuwe regel branchewijd ingevoerd moet worden reageren importeurs gelaten op de nieuwe ontwikkeling. Zo lang er maar een level playing field is waarbij niemand vals kan concurreren is dit een vestzak-broekzak verhaal. Maar wat vindt de branche hier eigenlijk zelf van? Autobahn deed een belrondje.
We deden een belronde langs importeurs. Voor Sebastiaan van de Pol van Ford Nederland komt de regel niet als een grote verrassing: 'er wordt al lang over gepraat, dus we waren voorbereid op dit scenario. Ford is van mening dat de communicatie inzake rijklaarkosten naar de klant toe momenteel al helder is, in huidige offertes worden alle kosten duidelijk gespecificeerd.' Daarom ziet Ford geen problemen met een all-in prijs: 'als de markt dat wil, dan gaan we hierin mee. Wel moet er dan helder zijn wat precies de 'onvermijdelijke kosten' binnen rijklaarkosten zijn, en welke eventuele extra kosten buiten dit plaatje gehouden kunnen worden.' Om een heel specifiek voorbeeld te noemen: je kunt een nieuwe auto als dealer voltanken, maar de tank ook maar voor een kwart vullen. In beide gevallen is de auto rijklaar.
Ook Cees Boutens van de RAI Vereniging vraagt zich af in hoeverre deze zet van de ACM iets gaat veranderen. 'Transparantie is voor ons en onze leden belangrijk, en we hebben het idee dat met de huidige gang van zaken transparant gewerkt wordt Wie een dealer binnenstapt ziet keurig bij de auto vermeld wat alle kosten zijn, daar wordt niets weggemoffeld.' De uitspraak van de ACM zal opgevolgd worden, dat kan ook niet anders, maar wel heeft de RAI nog een tweetal vragen: 'de eerste gaat over de timing', zegt Bouters. 'De ACM wil dat we alles uiterlijk per 1 november ingevoerd hebben. Je zit dan 2 maanden voor het nieuwe jaar waarin prijslijsten opnieuw aangepast moeten worden. Waarom deze regel dan niet per 1 januari van kracht laten worden?'
Ook het punt van 'onvermijdelijke kosten' moet nog aangekaart worden: 'we willen precies weten wat als onvermijdelijk gedefinieerd wordt. Een kenetekenplaathouder en kentekens zijn voor de een onvermijdelijk, terwijl een ander zou kunnen zeggen 'die schroef ik er zelf wel op''. En zo zijn er tal van zaken aan interpretatie onderhevig.
Tot slot vraagt Bouters zich af in hoeverre het punt van de rijklaarkosten daadwerkelijk leeft bij de consument. 'We zouden kunnen nagaan hoeveel klachten er de laatste jaren bij de Reclame Code Commissie binnen zijn gekomen', waarbij hij suggereert dat er misschien een probleem wordt opgelost dat door een brede bevolking helemaal niet als probleem gezien wordt. En daar kan hij wat ons betreft een punt hebben: de maatregel lijkt een 1-2'tje tussen de ACM en de Consumentenbond, en iedereen weet dat de laatste volledig vergeven is van querulante zure Qashqai-babyboomers, en na het heengaan van deze groep consumenten zijn laatste beetje relevantie in zal leveren.
U weet in ieder geval wie u na 1 november mag bedanken voor uw hogere bijtelling.