Apple Car krijgt mogelijk revolutionaire batterijen

Holle batterijen. Het klinkt als de ultieme ruimtevreter, maar kennelijk overstijgen de voordelen de nadelen voldoende om er serieus naar te kijken. Apple's mysterieuze elektrische auto krijgt mogelijk deze cellen.

De grote geruchtenmachine rond Apple's al dan niet komende auto spint, en blijft momentum houden. De laatste geruchten concentreren zich op een nieuw type holle batterij, dat mogelijk door een kleine Koreaanse startup gebouwd wordt, en op de interesse van Apple kan rekenen. Het nieuws wordt gemeld door Macrumors, dat het oppakte van het Koreaanse ET News.

Het is dus geen product van een gigant als LG Chem of SKI, maar van een bedrijf met nog geen 3 dozijn medewerkers, Orange Power genaamd. Wanneer ze echter het grote Apple achter zich kunnen scharen is de lucht de limiet.

Een voorproefje: de website van OP krijgt door de geruchten zo'n bezoekersstroom te verwerken dat hij tot morgen plat ligt.

We kennen de batterijen alleen van patenttekeningen, waarop ze er uitzien als rotjes die je kleine neefje met oud en nieuw afsteekt. Eerlijk gezegd ontgaat het de leek in eerste instantie wat voor nut het heeft om een groot deel van de ruimte onbenut te laten. OK, een hol centrum betekent ook minder gewicht, maar energiedichtheid is essentieel in een autovloer van een middelgroot model, waar je hooguit 6 tot 7 vierkante meter aan accuoppervlak kunt plannen. Voor het koeloppervlak is een 'ringbatterij' dan wel weer ideaal, en we weten allemaal dat hitteproductie de grootste vijand is van elektrische auto's.

Een ander groot voordeel van het design zou zijn dat de cellen in een accupakket serieel danwel parallel gestapeld en geschakeld kunnen worden zonder dat er lasverbindingen nodig zijn. Op deze manier moet het ook makkelijker worden om modulaire accupakketten te bouwen, waar naar wens capaciteit 'bijgeprikt' kan worden. Met dergelijke ideeën spelen startups als Faraday Future reeds, hoewel deze zich nog (vroeg) in de conceptfase bevinden. 

Dit is sowieso een uitdaging voor de elektrische auto van de toekomst: naarmate meer fabrikanten zich melden groeit de behoefte aan één standaard. Naast de schaalvoordelen die dit oplevert is het ook voor de consument het makkelijkst.

Vooralsnog blijft het gissen, want rond Apple's plannen zweven meer geruchten dan Fleetwood Macs beste studioalbum ooit. Misschien bouwen ze in Cupertino ooit een eigen auto, misschien koopt Apple de Formule 1, of misschien bouwt het wel een tank. Of een deelauto die je niet kunt kopen. We laten ons verrassen.