Nascar is een simpele sport. Geen hybridetechniek, geen regeltjes die iedere vorm van inhalen onmogelijk maken, geen ingewikkeld bandenreglement en al helemaal geen brandstofbeperkingen. Dat zie je ook terug in de rijders. Als het tegenzit wil er wel eens een vechtpartijtje ontstaan, maar als het meezit moet dat gevierd worden.
Dat laatste gold ook voor Denny Hamlin die zijn overwinning in Watkins Glenn vierde met de moeder aller burnouts. In een minuten durende eruptie van rondvliegend rubber legde de coureur een rookwolk waar zelfs een Koenigsegg van over de indruk is over het complete rechte stuk heen. Dit tot groot genoegen van de fans die vooral veel spektakel voor hun entreedollars willen, maar tot afgrijzen van de organisatie.
Nascar lijkt nu te zijn geïnfecteerd met het F1-virus. Deze ziekte heeft veel extra onduidelijke regels als voornaamste symptoom en kan uiteindelijk zelfs leiden tot het compleet verdwijnen van elke vorm van vermaak uit de sport.
Hoewel de ziekte zich nog in een beginnende fase bevindt, zijn de eerste gevolgen al merkbaar. De Nascar-organisatie wil na de legendarische burnout de regels omtrent het vieren van overwinningen tegen het licht houden. "Het is een trend die we niet willen zien", oordeelt Nascars' vicepresident Steve O’Donnell over de burnout. "We denken dat rijders hun overwinning ook kunnen vieren zonder dat te doen. Je zult zien dat we iets invoeren om dit te voorkomen."
De organisatie geeft aan dat ze hiermee willen voorkomen dat winnaars hun auto's tijdens het vieren opzettelijk beschadigen, zodat ze daarna niet meer fatsoenlijk gekeurd kunnen worden. Een slippery slope, want voor je het weet zit je op het niveau van de Formule 1, waar de afgelopen jaren nog nauwelijks burnouts of donuts worden gemaakt uit angst niet door de keuring te komen.
Als de Formule 1 momenteel één ding van Nascar kan leren, dan moet dat het enorme spektakel zijn dat de Amerikanen rond een race kunnen creëren. Als je dat weghaalt, ziet de toekomst er somber uit voor de raceklasse.