Deze Ferrari zou wel wat veilingrecords kunnen breken

Ferrari 330 LMB. Alleen al uniek om de manier waarop een kapotsaai acroniem ons hart sneller doet kloppen. Er wordt één geveild. En er zijn er maar vier in de heule wereld.

De Ferrari 330 Le Mans Berlinetta is tot perfectie gehouwen op het aambeeld van gestolde snelheid. De legende zou in tienvoetig jambisch metrum tot in oneindigheid kunnen worden bezongen. Maar daar hebben we helaas geen tijd voor, dus we brengen alleen een epische samenvatting van alles wat deze schoonheid nog schoner maakt.

De 330 LMB is de voortzetting van de 250 GTO met andere middelen. U weet wel, het type waarvan een token tot voor kort altijd recordhouder is van de titel duurste auto die ooit op een veiling werd verkocht. De huidige recordhouder is natuurlijk ook een Ferrari. De Ferrari 335 Sport Scaglietti werd in februari voor een dikke 32 miljoen euro verkocht. Vergeleken met de zeldzaamheid van de 330, is de 250 GTO (39 exemplaren) toch een beetje het equivalent van een BIC-pen. Van de 355 zijn ook slechts vier exemplaren gemaakt.

Nu was de GTO in kwestie een verzoeknummertje van Sterling Moss en werd de 355 door His Mossness gereden, maar de verdiensten van de 330 zijn ook niet bepaald van de straat. De aangeboden 330 was de eerste auto die de driehonderd kilometer per uur kraakte op rechte Mulsanne-stuk van het circuit van Le Mans. Daarnaast acteerde de auto in de Fellinifilm Histoires Extraordinaires en werd-ie gereden door Mike Parkes, Lorenzo Bandini, Jean Guichet, Peter Noblet. Ook weer niet de minsten.

Oh en hadden we al gedweept met die curves, die karakteristieke triptiek van luchtinlaten boven de ovalen grille en het feit dat de vierliter twaalfcilinder 400 pk produceert? Hier kijken, kijken en tegen recordprijs kopen.