Wat is de beste positie om je stuur vast te houden?

Autorijden begint met een fatsoenlijke zitpositie, en grip op je stuurwiel. Dit lijkt ontzettend triviaal, maar de extra reactietijd bij een slechte grip maakt in een noodsituatie het verschil tussen wel of niet crashen.

Over deze vraag zijn tal van meningen te vinden, maar de algemene consensus is tegenwoordig dat je je handen op 'kwart voor drie' houdt. Dit was vroeger anders, ondergetekende heeft nog de 'tien voor twee'-methode aangeleerd. Als reden voor de lagere plaatsing wordt met name de invoering van de stuurairbag aangevoerd. Wie zijn handen helemaal links en rechts van het stuurwiel houdt loopt ook geen risico dat een krachtig uitklappende airbag zijn handen raakt. Om dezelfde reden is het advies om je duimen niet meer om het stuur te vouwen, maar ze meer op de rand te leggen.

Door de jaren heen is de behuizing van stuurairbags echter een stuk compacter geworden, waardoor bovenstaand argument steeds minder relevant is geworden. Kijk zelf maar eens of je handen nog in de weg van het stuurhart liggen. Aan de andere kant, als een stuurairbag je hand raakt kan je jezelf een gebroken neus slaan, danwel slachtoffer worden van 'degloving', het villen van je huid door de kracht van een uitklappende airbag. Google dat maar eens. 

Nog steeds wordt 'kwart voor drie' echter het vaakst geadviseerd. Bij de meeste auto's kan je namelijk op die manier elke bocht nemen zonder dat je hoeft te overpakken, en je armen wijzen redelijk recht vooruit, wat bij langere ritten de minste vermoeiing geeft in de schouders.

In de VS wordt soms een nog lagere positie geadviseerd - twintig voor vier - maar wij zien niet in hoe dat in hemelsnaam beter en veiliger zou sturen dan kwart voor drie. Als je een uur lang geen bochten tegenkomt is een onderhandse grip misschien prettig, maar voor de meeste mensen geeft deze positie geen lekkere communicatie met hun auto. Een argument voor '8-4' is dat je op de moderne bekrachtigde sturen nauwelijk nog kracht hoeft uit te oefenen.

Om de bewustwording nog een extra zetje te geven is 3 september (get it, 9-3?) uitgeroepen tot drive safe today day.

Naast een goede stuurgrip is een goede zitpositie essentieel. Dit is (voornamelijk qua hoogte) van smaak afhankelijk, maar algemeen kan je stellen dat je redelijk rechtop moet zitten, en vooral: dat je rug en schouders goed door de stoel moeten worden ondersteun. Een goede stoel omhult de bestuurder, want met 'zwevende schouders' kan je nooit adequate input leveren. 

Vanuit je zitpositie is de afstand tot het stuur als volgt: als je je armen strekt moeten je polsen op het stuurwiel leunen. Op deze manier overstrek je je armen niet tijdens het rijden. Porschecoureur Patrick Long beeldt het even uit:

Nu we weten hoe het wél moet nog even een stukje advies over hoe niet te rijden. 

-De Detroit lean: met je petje scheef op je hoofd al hangend tussen de voorstoelen met je linkerhand op 12 uur -hier vooral populair onder bestuurders van een Golf 2 GTI- is niet aan te bevelen.   

-De 'ik klik mijn afneembare stuur tijdens het rijden'-methode. Als dit je een goed idee lijkt: vooral doen, je komt Darwin vanzelf een keer tegen.

-De 'ik stuur met mijn voeten zodat ik kan sms'en'-methode. Zie bovenstaande. 

-De 'ik heb geen idee waarmee ik bezig ben'-methode. Ideaal als je als knulletje in Noord-Italië een half uurtje een Ferrari huurt. Leidt wel tot een zwabberend rijgedrag, en je moet een schreeuwende instructeur naast je voor lief nemen.

Tot slot: je kunt je stuur beroerd vasthouden, én je zitpositie compleet versjteren. Deze knul die zijn dure M3 al ondersturend op een paar rotsen parkeert demonstreert het even. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf2bc63bd95', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });