BRUUT. 1.200+ pk Impreza op de rollenbank

Iedereen kan het nou wel hebben over de Ford Focus RS met veel pk, maar een Subaru Impreza tunen naar meer dan 1.200 pk, dat is pas serieus werk.

Op het eiland in het westen, waar auto's aan de verkeerde kant van de weg rijden kunnen ze altijd helemaal lyrisch worden van Fords. De autofielen daar zijn met zijn allen gek op de nieuwe Ford Focus RS. Rijdt ongetwijfeld prima (inderdaad uw scribent heeft hem nog niet aan de tand gevoeld), maar het blijft wel dezelfde auto die je schoonvader ook voor zijn caravan spant. De Subaru Impreza heeft dat een stuk minder, het is qua mannelijke lelijkheid de enige echte erfgenaam van de Lancia Delta HF Integrale. Mooi vanwege de lompheid.

Daarom is die Impreza ook zo'n mooi apparaat om tot in het belachelijke op te voeren. IAG Performance uit de Amerikaanse staat Maryland doet dat tot in de perfectie. Ze zijn gespecialiseerd in het onderhouden en aanpassen van Subaru's. Gevolg: meer dan 1.200 pk en 1.232 Nm uit een 2.5 je. In een Subaru Impreza STI die verder ook nog redelijk bruikbaar is om boodschappen mee te gaan doen is dat toch een geweldige prestatie en het zijn getallen waar zelfs Mark Higgins nog jaloers op zou zijn.

Om zoveel kabaal uit de motor te halen gebruikt IAG een in-house opgeboord kort blok, een nieuwe krukas, in-house omgebouwde cilinderkoppen, een speciaal smeersysteem en een verbeterde radiateur. Dat is natuurlijk niet alles, maar om nou de hele IKEA-gebruiksaanwijzing over te schrijve, gaat wat ver. Oké, de Precision Turbo slaan we niet over en ook de aandrijfas van koolstof mag benoemd worden. 

Om de wielen liggen slicks en om die de laten stoppen met draaien zitten er remmen van P&L Wilwood in die geschikt zijn voor dragracing. Alle onderdelen bij elkaar zijn goed voor een enorme muur van herrie als je de Impreza op een rollenbank gooit.