Uw toekomstige Audi weet wanneer de lichten op groen gaan

Audi is een Duits merk, en daarbij past functioneel en efficiënt handelen. De volgende stap in de Duitse efficiencyslag is Audi's te laten communiceren met verkeerslichten, om te zorgen dat het volgende verkeerslicht zo min mogelijk een stoplicht is.

De autonome auto gaat een zegening worden voor het verkeer. Niet alleen komt er een einde aan weekdieren met een roze pasje die met 60 km/u proberen in te voegen op een drukke snelweg, en daarmee iedereen om hen heen in gevaar brengen, ook gaat de flow of traffic vele malen soepeler verlopen. Voorlopig allemaal toekomstmuziek, de komende jaren blijft autorijden toch echt mensenwerk. Daarom ontwikkelen automakers tal van assistentiesystemen die het leven van de bestuurder makkelijker moeten maken, zoals Lane Departure Warning en steeds beter wordende Active Cruise Control. Relatief nieuw en volop in onderzoek is Car-to-X communicatie, waarmee autorijden intelligenter wordt. Dit kan met andere auto's, maar ook met inanimate objects zoals verkeerslichten. Dit laatste zit al een decennium in de onderzoeksfase, en Audi is de eerste die de tijd rijp acht om het in te voeren. Verwacht niet direct grote wonderen, de introductie vindt plaats in de VS, en eerst nog op zeer kleine schaal.

In de steden waarin Audi's Traffic light information system later dit jaar wordt ingevoerd krijgt de auto toegang tot de verkeerscentrale van de stad, en krijgt zo door welk licht wanneer op welke kleur springt. Op het display  voor de bestuurder wordt vervolgens aangegeven hoe lang het duurt voordat hij/zij groen krijgt. De eerste modellen die het krijgen zijn de Q7, A4 en A4 allroad.

Audi zelf presenteerde in 2010 een concept-voorloper van het Traffic light information system. Wat het antwoord is op praktische vragen als 'hoe zit het met lichten die via lussen reageren op een wisselend verkeersaanbod?en 'hoe stop je boze rednecks die met hun dubbelas-pickup in je achterbumper kruipen en luid vloekend en tierend uit hun raam hangen omdat je met een slakkengang van 25 km/u naar het volgende licht sukkelt?' zal de praktijk ongetwijfeld een antwoord leveren.

Ook in Europa zitten de onderzoekers niet stil. Techgiganten zoals Siemens (dat partnert met BMW) pompen al jaren veel geld in Car-to-X, waarvan je een overzicht vindt in deze infographic. En in Nederland loopt al enige tijd het Strategic Platform for Intelligent Traffic Systems (SPITS), waarbij universiteiten en bedrijven als TomTom samenwerken.