Te Koop: Peugeot 205 voor €200.000

Vroeger je autocarrière gestart met een Peugeot 205? Keer terug naar die goede oude tijd met een volwassen versie. Daar hangt alleen wel een volwassen prijs aan.

De Peugeot 205 is het succesvolle massamodel uit de tijd dat 'succesvol' en 'Peugeot' nog samen in één zin mochten verschijnen. De populariteit van het model kreeg een flinke boost door de geslaagde rallycarrière van de kleine Fransman. Het 205 T16 rallykanon had qua techniek weliswaar weinig met de straatauto gemeen, maar de racer deed wonderen voor de naamsbekendheid en het imago van de hatchback. Om mee te kunnen doen in de Group B moest Peugeot wel enkele consumentenversies van de T16 maken. De standaard 205 had niet eens de motor op dezelfde plek liggen als het rallybeest en kwam dus niet ver in het homologatieproces. Nee, een 205 met middenmotor, vierwielaandrijving en extra dikke achterzijde was nodig.

De 205 Turbo 16 (T16) verscheen in de verplichte oplage van tweehonderd stuks en was de ultieme hot hatch van zijn tijd. De auto was alleen voor de meeste gestoorde fans, want in 1984 kon je voor hetzelfde geld ook een Porsche of Ferrari kopen. Die getikte kopers van toen zijn de geluksvogels van nu. Dankzij de beperkte oplage, het uitstekende imago van zijn racebroer en de gegroeide vraag naar klassieke hot hatches is de prijs de afgelopen jaren flink gestegen. Dat is wel te zien aan het huidige aanbod.

Nummer 152 van de 200 gebouwde exemplaren staat momenteel te koop bij een Britse dealer. Dit was de auto waarmee het Italiaanse autojournaille mocht rijden bij de introductie, dus in de eerste kilometers zal hij flink afgeragd zijn. Het voordeel is dat de Peugeot goed is onderhouden door het merk zelf en pas 12.000 kilometer op de teller heeft. Prijs? Een slordige 202.000 euro.

Mocht je een wat beter ingereden exemplaar zoeken, dan kan je eind deze week terecht bij veilingshuis Bonhams. Die gooit nummer 159 onder de hamer en die heeft een nette 48.000 kilometer op de teller staan. De eerste dertig jaar was de auto in handen van een Belg en daarna verdween hij in de supercarcollectie van een Amerikaan. De verwachte opbrengst ligt tussen de 180.000 en 270.000 euro.