De tien beste auto's volgens Jeremy Clarkson

Jeremy Clarkson is er eens goed voor gaan zitten en heeft een lijst gemaakt met de tien beste auto's die hij het afgelopen jaar (ongeveer) heeft gereden. Opvallend genoeg staat er een Opel in de lijst.

Voor de lijst heeft de olifant in de porseleinkast van de autojournalistiek niet gekeken naar saaie cijfers als vermogen, prestaties en bagageruimte, maar vooral naar het gevoel dat een auto je geeft. Elke keer dat je in de auto stapt moet speciaal zijn, want anders is een auto gewoon een gebruiksvoorwerp en dan kan je net zo goed de bus nemen, zo concludeert Clarkson.

De nieuwe MX-5 kon op veel kritiek rekenen van de pers, omdat de roadster te weinig vermogen en een te slappe ophanging zou hebben. Een mening die Der Clarkson niet deelt, want hij prijst vooral de ruw- en simpelheid van de nieuwste generatie. "Hij voelt zoals een sportauto moet voelen."

Over auto's waar de autopers wat op aan te merken heeft gesproken: de 4C. Onpraktisch, slecht in elkaar gezet en matige prestaties, zo klonken de reviews. Opvallend genoeg is de voormalige Top Gear-topman het hier volledig mee eens, maar hij kan zijn liefde voor de auto niet ontkennen. "Het is een vreselijke auto en toch aanbid ik hem." Waar andere auto's aanvoelen als een machine, voelt deze Alfa met al zijn imperfecties volgens Jeremy juist menselijk aan.

De GT S is de huidige krachtpatser van Mercedes. Het is de opvolger van de door Jeremy geliefde SLS en het mag dan ook geen verrassing zijn dat de ster een plek in de lijstje heeft veroverd. Ja, de sportauto is volgens Clarkson achterlijk groot, maar zijn ruwe rijgedrag maakt veel goed. Zijn lichte gewicht overigens ook. "Het is een moderne muscle car. Het is Merc's Mustang."

De hot hatch to beat dit moment. De Ford Focus RS heeft menig petrolhead om zijn vinger gewonden en Clarkson is geen uitzondering. De presentator roemt vooral de intelligente vierwielaandrijving, die hij de beste vindt van welke vierwielaandrijving op welke auto dan ook. Dat levert leuke prestaties op voor een bescheiden prijsje. "Het is de Nissan GT-R voor de helft van de prijs."

De hel is waarschijnlijk stijf bevroren en op de kalender staan Pasen en Pinksteren waarschijnlijk op dezelfde datum, want er staat een Amerikaanse muscle car op het favorietenlijstje van Clarkson. Een sportauto wil hij het niet noemen, want daar is de nieuwe Mustang te zwaar voor. De muscle car is wel uitermate geschikt voor het verbranden van je banden en het zijwaarts door bochten knallen. "Je hebt de film Bullitt gezien. Het is dat." En dat voor minder ponden dan een Volkswagen Golf GTI.

Een luxe gigant die de afwerking van het interieur naar een nieuw niveau heeft getild. Deze SUV staat niet in de lijst vanwege zijn baanbrekende wegligging of hilarische tussensprintjes. Nee, dit is gewoon jezelf ongelofelijk luxe van A naar B verplaatsen. En daar kan je best bij in slaap vallen, want dankzij alle veiligheidssnufjes maakt de Volvo je wel weer wakker als er een probleem is.

Een Opel? Jawel, een Opel in de lijst van de autoautoriteit. En een diesel nog wel. Het is dan ook niet de motor waar Clarkson van onder de indruk is. Het vermogen, de afwerking en de topsnelheid zijn het ook niet. Nee, het is de manier waarop de Zafira elke hobbel in de weg laat verdwijnen. "Het is de meest comfortabele auto ter wereld." Duidelijk.

Snel in een rechte lijn, snel in de bochten; de M2 is overal snel en is een genot om te rijden. Hij maakt gehakt van aanzienlijk duurdere auto's en doet dat met speels gemak. "Hij is zo goed in sommige bochten dat ik daadwerkelijk kwijlde van plezier."

Ferrari's supercar beschikt weer over turbo's en dat bevalt onze Britse benzinejunkie wel. Vooral ook omdat je vrijwel niets merkt van het ingrijpen van deze hulpjes. En de Italiaan rijdt ongelofelijk makkelijk. Er is volgens Clarkson geen onderstuur en er zijn geen plotselinge bewegingen aan de achterkant. "Ik ken geen middenmotor supercar die zo vriendelijk is", concludeert Jeremy. "Als een rijmachine is het, er is geen andere woord, perfect."

Ja, Clarkson snapt ook wel dat de Lambo niet perfect is. De remmen begeven het al snel op het circuit en de omvang van de supercar is aanzienlijk. Daarnaast is de nieuwe generatie hypercars een stuk sneller dan de topper van Lamborghini. Maar niemand overtreft deze Italiaan in opvallen. De V12 klinkt als een gekooide T-Rex. "Ik aanbid de McLaren P1. Maar wat zou je liever hebben als huisdier? Een slimme en geavanceerde elektronische robot of een enorme brontosaurus?" Kijk, dat zijn de uitspraken die we missen Jezza.