Wetenschap: oudere fietser is gevaarlijk maar veiliger in auto

Ouderen zijn als terminale patiënten: wanneer is genoeg, wanneer zeggen we 'het hoeft niet meer'? Nou, als bejaarden veilig de weg op willen, kan dat alleen nog maar in zo'n idiote contraptie dat ze net zo goed een auto hadden kunnen rijden. Genoeg.

Voordat we weer beticht worden van stemmingmakerij, even een uitgebreid citaat uit het SWOV-onderzoek: "In een onderzoek waarin SWOV en de TU Delft samenwerkten, maakten jongere (30-45) en oudere (65-plussers) fietsers testritten op geïnstrumenteerde fietsen. Het onderzoek toonde aan de fietsers in beide leeftijdsgroepen hun eigen vaardigheden beter inschatten dan ze daadwerkelijk zijn. Verder werd duidelijk dat oudere fietsers niet alleen vaker corrigerende stuurbewegingen moeten uitvoeren en het stuur minder stevig vast houden, maar ook dat zij problemen ervaren met achterom kijken en het balans houden bij op- en afstappen".

Ok, iedereen rijdt dus kut, maar bejaarden maken er helemaal een potje van. Dat is logisch want ze hebben een leven lang hard gewerkt (zij wel) en het lichaam werkt niet helemaal meer mee. Koppel dat aan een bijna leeftijdsbepaalde eigenwijsheid en je hebt mensen die hun eigen rijdende doodskist zijn. Zeggen wij niet hè, zegt de TU Delft. Enfin, het ernstige is dat wij in Nederland maar nauwelijks willen beseffen dat de beademing ook uit kan. Dus zijn wij meesters in het verzinnen van oplossingen voor problemen die in de eerste plaats al niet meer hadden mogen bestaan. Daarom brengt wetenschappelijk onderzoek ons de Tena Lady onder de fietsen, de droogschoot onder de stalen rossen en de euthanasie onder de rijwielen.

We willen benadrukken dat wij citeren: "Een speciale fiets voor ouderen met voorzieningen als achteruitkijkspiegel, drie wielen, beweegbaar zadel en een apparaat waarbij de fiets altijd in balans blijft, kunnen een bijdrage leveren aan veiliger fietsen voor 65-plussers". Doe de fuck normaal. Dit is een halve auto - en we begrijpen dat ze daarin veiliger zijn - maar al dat gewicht meesleuren met die broze botten, nee, gewoon nee. Schiet niet op. We zouden ook overledenen in een zelfrijdende auto kunnen stouwen en ons dan kunnen verbazen over de beweeglijkheid der doden, maar dat gaat gewoon te ver. 

Beter accepteren ouderen met motorische en mentale problemen dat fietsen niet meer gaat, net  zoals winnen op de Olympische Spelen niet meer gaat. Deal with it en verstop onze wegen niet met Titanics van fietsen waardoor de rest van de weggebruikers nog meer last heeft van ouderen. Dus pak die verdiende rust, je kinderen rijden je wel of neem zelf een auto. Dan schiet het tenminste nog een beetje op. Oma, we houden van je!