Belastingdienst mag u helemaal niet flitsen

De advocaat-generaal steekt vandaag een dikke middelvinger op naar de belastingdienst. Die mag zijn Big Brother-camera's helemaal niet op nietsvermoedende automobilisten richten.

De rechtszaak draait om grootschalige controles van de belastingdienst om zakelijke rijders die hun auto privé gebruiken erbij te lappen. Wie een auto van de zaak minder dan 500 km per jaar privé gebruikt, hoeft tenslotte geen bijtelling te betalen. De zaak werd aangespannen door een bestuurder die een naheffing in de bus kreeg nadat hij door de blauwe-enveloppen-dictators op de foto was gezet. "Het probleem met de camerabeelden is dat ze een zeer gedetailleerd inzicht geven in het verplaatsingsgedrag van automobilisten”, legt zijn advocaat de Guido de Bont uit.

De advocaat-generaal is het met hem eens. Hij concludeert dat de belastingdienst "geen bevoegdheid" heeft voor deze "inbreuk op de persoonlijke levenssfeer". Het gaat nu weliswaar nog om een advies, maar de kans is groot dat de Hoge Raad dit standpunt overneemt. De fiscus zou in dat waarschijnlijke geval camera's met kentekenplaatregistratie niet meer kunnen gebruiken langs de Nederlandse snelwegen. PDF'je met uitspraak in onderstaande tweet.

Voorlopig zitten de zakelijke rijders nog niet veilig, want de Hoge Raad doet waarschijnlijk pas eind dit jaar uitspraak.