Zoveel is een hypercar echt waard

Gaan de prijzen van hypercars echt zo hard of proberen occasiondealers een hype te creëren? Dit weekend kregen we het antwoord met een LaFerrari in de hoofdrol.

De moderne supercars en hypercars zijn met een opmars bezig op de veilingen die tot voor kort vrijwel uitsluitend door exclusieve klassiekers werden gevuld. Grootgaragebezitters die van hun LaFerrari, P1 of 918 af willen, weten steeds vaker de weg naar de hamerhuizen te vinden. Hierdoor kunnen we goed zien wat er echt voor een tweedehands hypercar wordt betaald.

Een McLaren die vanuit de fabriek de occasionshowroom is ingerold gaat je volgens de dealer ongeveer twee miljoen euro kosten. Dat is een tik optimistisch, zo laten de veilingprijzen zien. Een P1 met slechts 576 mijl op de teller leverde bij Mecum weliswaar slechts 1,63 miljoen euro op, maar die was dan wel gruwelijk lelijk groen (die wielen!). Een kleur die alleen de originele koper kon waarderen. Als je de veilingkosten en kosten van het compleet overspuiten van de auto daarbij optelt, kruip je alweer aardig richting die twee miljoen.

Dan kon je beter naar veilingshuis Bonhams gaan, want daar ging een P1 weg voor 1,8 miljoen euro (incl veilingkosten). Dit exemplaar had weliswaar al 1.200 mijl afgelegd, maar daardoor is voorzichtig inrijden niet meer nodig. In het McLaren Orange is deze Brit ook een stuk plezieriger voor het oog.

De McLaren is weliswaar zeldzamer, maar op de tweedehandsmarkt bewijst de cavallino rampante zijn meerwaarde De vraagprijzen van de LaFerrari's zijn harder gestegen dan de raketten van Elon Musk. De hype blijkt volledig gerechtvaardigd, want kopers staan met enorme zakken geld in rij. Dit veilingweekend werd de lat weer een stukje hoger gelegd door een LaFerrari met slechts 211 mijl op de teller. De LaHyper overtrof alle verwachtingen en ging weg voor 4,7 miljoen dollar (4,15 miljoen euro). Let wel, dit is nog zonder de veilingkosten, want als je die meerekent stap je zo over de 5 miljoen dollar.

Het is een absoluut nieuw record voor het meest recente vlaggenschip van het Italiaanse merk. Dit exemplaar tikt dan ook alle juiste boxen aan. Niet alleen staat de kilometerteller angstvallig laag, maar ook is dit één van de drie exemplaren die uit de fabriek kwam rollen in Nero DS Opaco (ook wel bekend als zwart). Val je toch lekker op tussen al die inspiratieloze eigenaren die niet verder kwamen dan rood met een zwart dakje.

Mocht je geen probleem hebben met een rode met zwart dakje, dan kon je wederom beter bij Bonhams terecht. Daar ging ook een LaFerrari onder de hamer met een lage tellerstand (230 mijl), maar de hamer viel al bij 3,35 miljoen dollar (3,2 miljoen euro inclusief veilingkosten). Een schijntje in vergelijking met zijn zwarte tweelingbroer. Het betekent wel dat de Mecum-koper uiteindelijk bijna 1,5 miljoen dollar meer betaalde voor wat zwarte verf. Auw!

Helaas verwisselde er geen Porsche 918 Spyder van eigenaar afgelopen weekend, maar de Duitser lijkt momenteel het minste op te brengen van het moderne hypercartrio Dat is ook logisch, want met 918 exemplaren is de Porsche aanzienlijk minder zeldzaam dan de Brit of de Italiaan.

Het bieden op deze Aston Martin Vulcan kwam tot 1,8 miljoen dollar, maar dat was niet genoeg voor een verkoop. De bedragen die Ferrari Enzo's opbrengen blijven sterk met een exemplaar dat dit weekend voor 3,3 miljoen dollar werd afgehamerd. Zijn ondergewaardeerde en zeldzamere broertje, de Maserati MC12, kwam niet verder dan 1,43 miljoen dollar. Iets dat maar weer aangeeft hoe sterk de waarde van dat Ferrari-logo is.