Oud BBC-baas: 'Clarkson ontslaan was een grote vergissing'

Anderhalf jaar na zijn vertrek en een stroef seizoen Top Gear nieuwe stijl later lijkt de consensus: 'misschien was het niet de BBC's beste move ooit om Jeremy Clarkson er uit te bonjouren'. Iets dat wordt onderschreven door een voormalig BBC-baas.

Het vertrek van het trio Clarkson, May en Hammond was een grote aderlating voor de BBC. Hier was iedereen het wel over eens, alleen zou je dit de BBC zelf niet horen zeggen. Iets anders zat er echter niet op nadat er een producer door Jezza werd aangevallen: het was of ingrijpen, of toegeven aan de buitenwereld dat het management Clarkson niet meer onder controle had en hem in feite carte blanche gaf om te doen en laten wat hij wilde. 

Enfin, het trio vertrok, tekende een contract bij Amazon en is momenteel druk bezig met de opnames van hun nieuwe titel die over de hele wereld in een grote rondreizende bedoeïenentent wordt opgenomen. Top Gear zelf bleef bij de BBC, en het aantal presentatoren verdubbelde. Toch lag slechts één van hen het hele seizoen onder een vergrootglas, en nu hij is opgekrast zullen we zien wat het tweede seizoen Top Gear 2.0 brengt. Met zijn lompe authenticiteit en feilloze gevoel voor dictie en de camera, bracht olifant Clarkson een door velen gewaardeerd stukje balans in de policor-porseleinkast die de BBC-burelen in Londen zijn. De boze blanke man kreeg met Jeremy een stem, en tussen het voortdurend doorjengelende diversiteitsmantra heb je ook iemand nodig die ter afwisseling tegen heilige huisjes schopt. Sinds Jezza weg is is ook de ongenuanceerde stem verdwenen, en dat mist voormalig director general Mark Thompson:

 “[..] I would say his pungent, transgressive, slightly out-of-control talent was something the BBC could ill afford to lose. He spoke to people who didn’t find much else in the BBC.

Mocht u het merkwaardig vinden dat er vanuit de BBC-gelederen een zelfkritisch geluid komt: dat valt makkelijk te verklaren. Mark Thompson is weliswaar een ex-manager van de Beeb, maar hij was er al vertrokken toen Clarkson zijn producer Oisin Tymon op een broodje hengst trakteerde. 

Inmiddels werkt Thompson voor de New York Times, en in die hoedanigheid kwam de Sunday Times magazine bij hem langs (). Wij hadden onszelf niet uitgelaten over dingen die bij vorige werkgevers zijn voorgevallen, maar kennelijk moest Thompson toch zijn ei kwijt, wat veilig kan nu hij niet meer in Engeland op de loonlijst staat. Wat wel duidelijk is, is dat de poging Clarkson te doen vergeten door een ADHD-schreeuwginger op zijn plek te zetten faliekant mislukte, maar misschien kan de ingetogener Matt LeBlanc het volgende seizoen beter dragen.