Wat voert BMW met deze bespoilerde M4 in zijn schild?

BMW heeft een probleem. Waar de concurrentie vermogens tot 510 pk in zijn vergelijkbare supercars stopt, moet de M4 het met een miezerige 431 pk stellen. Het Competition Package (450 pk) dicht het gat een beetje, maar krijgen we nog meer?

Allereerst, specs vergelijken gebeurt vooral in de autopers en op forums, en cijfertjesneuken is bij vlagen even relevant voor de autowereld als Freek de Jonge voor het cabaret of Napster voor het downloaden van muziek. Piekvermogen is slechts een waarde, het totaalplaatje van een snelle auto wordt in de eerste plaats bepaald door hoe zijn looks de koper aanstaan, en daarnaast door technische zaken als vermogens- en koppelafgifte over het hele toerengebied, het gewicht van de auto, en natuurlijk zijn rij-eigenschappen. 

In het dagelijks gebruik ga je het verschil tussen 431 en 510 pk niet bepaald merken, en dat is wellicht ook de reden waarom VW zijn Golf GTI op 220 pk houdt terwijl de concurrentie inmiddels al over de 300 pk dendert.

Maar soit, cijfers verkopen, en speciale edities verkopen nog beter. Daarom zagen van BMW het genoemde Competition Package, en natuurlijk de beestachtige gelimiteerde M4 GTS (500 pk), mét waterinjectie. 

Onlangs werd er echter nóg een M4-prototype gespot, met enkele extra onderdelen. De coupé is niet alleen voorzien van een in het oog springende vleugel, ook aan de voorkant ontwaren we een spoilerlip. Een verklaring voor deze extra extreme Bimmer kan twee kanten op:

1. Het is een nieuw speciaaltje met aero-onderdelen dat we tegen gaan komen in de lineup van de gefacelifte 4 Serie die er aan zit te komen. Wellicht een model tussen de gewone M4 en de GTS.

2. Het is een testmodel dat de aerodynamica van een M4 GT4-racer uitvlooit. BMW is al met een M6 actief in de GT3-klasse, en levert daarnaast een M235i Racing voor kampioenschappen als de VLN. Een M4-racer hiertussen zou een welkome inkomstenbron zijn.Hoewel we hopen op optie 1 - net zoals Porsche maar extreme juweeltjes van zijn 911 blijft introduceren, mag BMW dat gerust ook met de M4 doen - denken we eerder dat optie 2 realistisch is. Ook al heeft het testmodel gewoon een achterbank, als er aero-onderdelen getest worden maakt dat natuurlijk geen donder uit.

Meer foto's bij Motor1.