Ultieme McLaren P1 wil Nürburgring-record breken

Een nieuwe generatie pk-monsters is opgestaan, en iedereen behalve Ferrari is hongerig naar een snelle Ringtijd. De Koenigsegg One:1 zal na zijn megacrash voorlopig geen record neerzetten, en dus ligt de weg open voor een poging van de McLaren P1 LM.

De McLaren P1 LM is de spirituele opvolger van de F1 LM, hoewel de fabrikant uit Woking er officieel niets mee te maken heeft. Vijf van de in totaal 50 gemaakte P1 GTR's werden door het bedrijf Lanzante geprepareerd voor gebruik op de openbare weg, en zijn dus nog een tikje gemener dan een standaard-P1. Onofficieel ondersteunt McLaren het P1 LM-project natuurlijk tot en met: de relatie met Lanzante is al decennia innig, met als hoogtepunt de winst op Le Mans in 1995 met een door Lanzante Motorsport geprepareerde F1 GTR. Ook heeft McLaren-testrijder Kenny Bräck meermalen plaats genomen achter het stuur van de P1 LM. Maar dat terzijde.

Lanzante laat de Britpers weten van plan te zijn het Ringrecord voor productieauto's van Porsche (6:57 min in een 918 Spyder) af te snoepen. De Britten zijn vol vertrouwen dat het gaat lukken, maar zijn momenteel nog even bezig met de laatste afstellingen en tweaks.

Het zou de eerste gedocumenteerde snelle ronde van een McLaren P1 zijn. McLaren zelf is weliswaar op de Ring geweest, maar koos er voor om -heel lame- een video uit te brengen zonder conclusie. Dit werd begeleid door acht A4'tjes aan persbericht waarin alleen werd gemeld dat ze een tijd van 'minder dan 7 minuten hadden neergezet'. Nou gefeliciteerd. De geruchtenmachine vermeldde 6:47 op straatbanden en 6:33 op slicks, doch dit is nooit bevestigd.

De aangewezen man voor de recordpoging in de P1 LM is eerdergenoemde Kenny Bräck. De 50-jarige testrijder van McLaren, dat *kuch* helemaal niks met dit project te maken heeft, weet wel raad met snelle McLarens. Onlangs vrat hij in de P1 LM Goodwoods hillclimb op, twee jaar ervoor deed hij hetzelfde in een F1 GTR Longtail. Volume op 11 graag: