Dit kunnen we verwachten in The Grand Tour

Aankomende herfst is het zo ver: het langverwachte The Grand Tour van Clarkson, May, en Hammond debuteert op Amazon Prime. We krijgen 3 seizoenen met 36 afleveringen voor de kiezen. Een greep uit het aanbod dat we kunnen verwachten.

Gisteravond was Andy Wilman te gast op het bij het grote publiek niet zo bekende Edinburgh TV Festival. De ex-producer van Top Gear verhuisde met het presenteertrio mee naar Amazon, en kreeg gisteravond in Schotland ruimschoots de tijd om te praten. Wilman liep leeg over de verzuurde en onhoudbare relatie van het viertal met delen van het BBC-management, over dolkomische overlegmomenten met Amazon-advocaten over wat ze allemaal wel en niet mogen zeggen, maar vooral over zijn nieuwe kindje The Grand Tour, dat zowel de petrolheads als de minder auto-enthousiaste kijker de komende 3 jaar moet gaan vermaken. 

Elke show duurt zo'n 60 minuten, hoewel sommige uitlopen naar 70 minuten, en 90% van het materiaal voor het eerste seizoen is al gefilmd. Daarnaast werd er als teaser een montage getoond van wat de kijker met Amazon Prime te zien krijgt, maar helaas hebben we de beelden nog niet kunnen vinden. Tipt u ze gerust als u beter kunt zoeken dan ondergetekende.

We krijgen onder andere een zeer ongebruikelijke crossover: Jeremy Clarkson meets Game of Thrones. Jezza zal in een aflevering voorbijdenderen aan het kasteel van Daenerys Targaryen a.k.a Khaleesi, a.k.a. Emilia Clarke (NSFW want bewbs). Daarnaast schiet James May vanuit een autoraam met een aanvalsgeweer, omdat what could possibly go wrong met de combinatie May en geweren?

Tot slot krijgen we beelden te zien van Clarkson en Hammond die wakker worden in een dune buggy terwijl deze onder een vliegende helikopter hangt. Me gusta. 

Wellicht heb je eind vorig jaar beelden meegekregen van James May die met zijn arm in een mitella loopt. Gisteravond onthulde Wilman hoe hij de kwetsuur opliep: niet tijdens een autostunt die haywire ging, maar doordat meneer May 'uit een kroeg viel'. Classic James.

Op de vraag waarom er voor Amazon is gekozen kwam het grappende maar toch deels serieuze antwoord 'just money'. Lekker helder. Wel weerlegde Wilman de claim dat er 4 miljoen GBP (een kleine 5 miljoen euro) per aflevering is uitgetrokken: 'What's in the papers is bollocks, not £4 million, that's bullshit.' Daarnaast hekelde hij Amazons opdracht om de hele show in een UHD-resolutie te filmen, wat hij in dit interview met Variety als 'een nachtmerrie' bestempelt: Making a drama in 4K makes a lot of sense. Making the kind of actuality show we make, it doesn’t make sense at all, but that’s what we’ve been tasked to do.

Enfin, bekijk hieronder ruim een half uur aan Wilman. Helaas zonder beelden van de show zelf nogmaals, maar die worden vast binnenkort vrijgegeven.