De tien slechtste auto's volgens Jeremy Clarkson

De grote hedendaagse filosoof Clarksonides vertelt wat de slechtste auto's van dit moment zijn. En het rare is dat ze niet eens slecht zijn, maar wel een bedreiging vormen voor de auto als soort.

We geven het maar gewoon toe: we zijn ontzettende Clarkson-fanboys. (Getapte jongen: nou, dat hadden we nog niet door, Autobahn! *hoopvol om zich heen kijkt om bijval*) Wie over auto's schrijft en niet inziet dat Top Gear en Clarkson in het bijzonder, de regels voor altijd hebben herschreven, leest maar lekker de papieren concullega's met hun vierpitters, trappelende paarden en auto's die rap van hun plaats komen. 

Dat is schrijven over auto's alsof het koelkasten zijn. Daarmee zijn auto's niet te vergelijken. Wat het dichtstbij komt, zijn vliegtuigen, maar vele auto's delen ook daarmee nauwelijks nog bloed. Zij zijn - Clarksons eeuwige bezwaar - levenloos witgoed geworden. Ze hebben evenveel karakter als boterhamworst. 

En dat is nu juist het punt. De zelfrijdende auto is de toekomst. En als je een saaie bak rijdt, is er echt geen enkel geluk, geen spoortje afrodisiacum, te herkennen. Het is een dood huwelijk tussen mens en machine. Dat is waarom niet de zelfrijdende auto een gevaar is voor auto en petroseksueel in Linnaeus' taxonomie van al wat leeft - nee, het is de karakterloze kutauto. Want die geeft ons geen reden om het heft zelf in handen te nemen en te houden, die geeft ruim baan aan Elons robots zonder gevoel.

Daarom is het nu belangrijker dan ooit om de slechtste auto's aan te wijzen, ze niet te kopen, ze in te smeren met pek en veren en landverraad door auto's voor de wet te erkennen. De Lijst Zonder Karakter:

Vauxhall Astra SRi NAV

Infiniti Q30 Premium Tech

Skoda Superb SE L Executive

Zenos E10 S

Renault Kadjar dCi 130 Signature Nav

BMW X1 xDrive25d

Seat Leon X-Perience SE Technology

Nissan GT-R Track Edition

Volkswagen Scirocco 2.0 TDI

Hyundai i800Oh en hier de hartenziel die je wel moet kopen.