Kijk hoe autonome remsystemen slagen en falen

Autonomous Emergency Braking (AEB) is een topuitvinding, want je komt mét altijd beter uit een noodsituatie dan zonder. Dat wil niet zeggen dat elke crash vermeden wordt. Zoals de volgende video aantoont verschillen de resultaten nogal per fabrikant.

Net zoals er ongetwijfeld een paar Amerikanen zijn te vinden die denken dat een Tesla je tot aan je woonadres rijdt, op je oprit parkeert, en daarna ook nog koffie zet, zodra je Autopilot inschakelt, zo zijn er veel Amerikanen (71%) die denken dat AEB een 100% garantie is voor het vermijden van een crash. Maar helaas: sommige AEB's zijn ontworpen om crashes te vermijden, anderen verzachten het leed, en als je mazzel hebt voorkomt het contact met het object waar je op af rijdt. Hier ligt vaak het gebruik van radar versus een camera aan ten grondslag.

Bij wijze van test pakte de American Automobile Association (AAA) een vijftal auto's die met het systeem zijn uitgerust, en liet ze in de pitstraat van een Amerikaans circuit op een dummy-auto afrijden. De makers hebben gevoel voor humor, want ze modelleerden het rollende luchtkasteel dat al dan niet anaal gevisiteerd werd naar een Prius (een Spyker was ook geen slechte optie geweest). De 'aanvallende' auto's waren de Volvo XC 90, Subaru Legacy, Lincoln MKX, Honda Civic, en Volkswagen Passat.

 In onderstaande video zie je hoe drie van de auto's met hun ingefoliede neus het er van af brengen. AAA is alleen niet zo slim geweest om te vermelden wat welke auto is. De eerste lijkt ons een XC90, en zoals we mogen verwachten acet de Zweedse SUV de test: hij ontstijgt de rest qua prijs, en heeft bovendien een reputatie hoog te houden.

Zoals je ziet heeft de rest er wat meer moeite mee. De AEB-systemen die crashes moeten voorkomen remden een auto twee keer zo goed af als de meer rudimentaire systemen, die de gevolgen van een klap alleen maar mitigeren. Eerstgenoemde categorie verlaagde de snelheid bij impact met 79%, de laatste met 40%. 

Een kleine opsteker voor de simpele systemen: bij snelheden onder de 48 km/u werd toch nog een derde van alle klappers vermeden. Hoe het ook zij, de nek en wervelkolom van je voorganger is er altijd blij mee dat je auto AEB heeft voor het geval de bestuurder achter hem ligt te snurken achter het stuur.

Overigens vindt u bij de EuroNCAP een lijst van Europese modellen met dergelijke systemen, hieronder een ouder videootje dat iets informatiever in elkaar zit dan dat van de Yanks daarboven.