We gaan allemaal dood in de file

Urenlang stilstaan en naar de remlichten van je voorganger turen is niet alleen dodelijk saai, maar ook letterlijk slecht voor je levensverwachting.

Het gaat niet eens om de stress die zo'n tijdrovende rij auto's met zich meebrengt, maar om de uitlaatgassen. Je verwacht het niet, maar een tijdje in de buurt van de braakpijp van je voorligger of buurman rondhangen is helemaal niet zo goed voor je. Uit onderzoek van de Universiteit van Surray blijkt dat de luchtvervuiling in het interieur van een auto bij filerijden veertig procent hoger ligt dan wanneer je gewoon lekker door kan karren.

Al die vers verbrande gassen zijn niet al te best voor je levensverwachting. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft eerder al aangegeven dat luchtvervuiling in Londen tien keer meer slachtoffers maakt dan verkeersongelukken. Nu is dat niet zo heel verwonderlijk, omdat je in de Britse hoofdstad nauwelijks genoeg snelheid kan maken voor een dodelijk ongeval, maar de achterliggende boodschap is duidelijk.

Gelukkig kan je iets doen tegen deze ongewenste moordenaar. De onderzoekers stellen dat je het beste je ramen dicht kan houden en ventilatie uit kan zetten. Mocht je toch verkoeling nodig hebben, bijvoorbeeld omdat je midden in de enige zonnige week van de zomer zit, dan moet je luchtcirculatie aanzetten. Houd je je aan deze aanwijzingen, dan kan je tot 76 procent van de giftige stoffen buiten houden.

Het lijkt ons dat aan de andere kant van de oceaan ene meneer Musk dit onderzoek inlijst en aan de muur hangt. Zijn Tesla Model X beschikt optioneel over een biohazard-filter dat juist dit soort stoffen moet weren. Koren op de Tesla-molen dus dit onderzoek. Wij kunnen niet wachten op de Model X Survival Edition voor de levensgevaarlijke stadsjungle.